Tijdens veldonderzoek in een door ontbossing bedreigd gebied in Kameroen stuitte Greenpeace op de nesten van zeer zeldzame chimpansees. Het Amerikaanse landbouwbedrijf Herakles Farms verwoest binnenkort hun thuis voor de aanleg van oliepalmplantages.

Chimpansee in Nationaal Park in Kameroen © Greenpeace / Filip Verbelen

Drie weken lang trok Greenpeace met lokale deskundigen door het bosgebied en ontdekte twintig nesten hoog in de bomen. De nesten zijn van een erg zeldzame ondersoort van de chimpansee die op de lijst van bedreigde diersoorten staat. Het gebied dat Herakles bemachtigd heeft, ligt midden in een van de grootste nog intacte delen van het West-Afrikaanse regenwoud en grenst aan beschermde natuurgebieden, waaronder het bekende Korup National Park. Het 73.000 hectare groot gebied is een belangrijke migratieroute voor dieren en het thuis van onder andere de bosolifant, een aantal ernstig bedreigde primatensoorten zoals de dril en de Preuss rode franjeaap en vissoorten die alleen daar voorkomen.

Omstreden project

Al sinds de start in 2009 zijn de plannen van de multinational controversieel en zorgen voor veel verzet. Volgens Herakles zou dit gebied bijvoorbeeld geen grote ecologische waarde hebben. Een recente studie van de Universiteit van Dschang in Kameroen, gesteund door Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds en Save Wildlife, bewees het tegendeel. De ontdekking van de zeldzame chimpansees is de definitieve bevestiging dat Herakles daar niets te zoeken heeft.

Bescherming van de laatste bossen

Greenpeace wil dat Herakles zich onmiddellijk terugtrekt en dat de overheid deze bossen gaat beschermen. Samen met de lokale bevolking moeten deze natuurlijke rijkdommen op een duurzame manier worden beheerd. Bossen zijn niet alleen prachtig, maar ook van levensbelang voor zowel dieren en planten als een gezond klimaat. Daarom werken we hard aan een stop op ontbossing wereldwijd.

Lees hier het rapport over de aanwezigheid van chimpansees in Kameroen

 

 

aap

Bossen zijn van levensbelang

Bossen zijn prachtig en van levensbelang voor een gezond klimaat. Maar doordat bomen massaal worden gekapt, verdwijnen ecosystemen én raken veel mensen en dieren hun leefomgeving kwijt. Ook komen er door die kap grote hoeveelheden CO2 vrij.

Greenpeace wil dat uiterlijk in 2020 de ontbossing in de laatste tropische regenwouden is gestopt. Lees meer >>