Het weer wordt extremer. Wetenschappers zijn het in grote lijnen met elkaar eens dat klimaatverandering in toenemende mate bijdraagt aan steeds wisselvalliger en extremer weer. Het klimaat is op drift, want het regent records. De wereld heeft te maken met de droogste, natste, koudste en warmste perioden ooit.

Geen beter voorbeeld dan Australië. Begin januari werd Australië opgeschrikt door felle bosbranden, ontstaan als gevolg van extreme hitte in het land. Spoedig moest de nationale meteorologische dienst nieuwe kleuren voor de weerkaarten introduceren, want de bestaande kaarten liepen ‘slechts’ tot 50 graden Celsius.

Ook in de Verenigde Staten en Brazilië werden in 2012 warmterecords gevestigd: de landen zuchtten het afgelopen jaar onder de hittegolven en extreme droogte.

Terwijl het westen van Australië brandde, liep het oosten onder water. De tropische orkaan Tasha bracht zoveel regen met zich mee dat delen van het land onder water kwamen te staan en het leger werd ingezet om mensen in veiligheid te brengen.

Ondertussen heeft China te maken met de koudste winter in decennia. Sneeuw, regen en stormen houden het land in hun greep. Hetzelfde geldt voor India en het Midden-Oosten, waar Jordanië zelfs te maken heeft gekregen met sneeuwbuien.

Van een beetje sneeuw kijkt in Rusland niemand meer op, maar temperaturen van -50 graden Celsius zijn zelfs voor de robuuste Russen laag. Het land heeft dan ook te maken met de koudste winter sinds 1938.

Ijsberen en poolvossen zijn wel wat gewend als het aankomt op ijzige omstandigheden. In het Noordpoolgebied smolt het ijs afgelopen jaar echter tot een absoluut minimum.

Het is niet mogelijk om alle records direct in verband te brengen met klimaatverandering, maar wetenschappers waarschuwen dat extreme droogte, overstromingen en hevige stormen steeds vaker zullen voorkomen. Het punt waarop klimaatverandering niet meer te stoppen is, nadert snel. Zeker als we doorgaan op de huidige weg en bereid zijn om steeds meer risico’s te nemen om de honger naar fossiele brandstoffen te stillen. Energiebesparing en inzetten op duurzame energie uit wind en zon zijn noodzakelijk. Alleen op die manier kan klimaatverandering een halt worden toegeroepen. Zo niet, dan zullen de extreme weeromstandigheden van de afgelopen periode aan de orde van de dag zijn.