De problemen met het Shell-boorschip voor de kust van Alaska tonen weer eens duidelijk aan dat olieboringen in dit onstuimige natuurgebied nooit veilig zijn.

Kulluk

© US Coast Guard / Greenpeace

 

Het boorschip van Shell, de Kulluk, is met 585.000 liter diesel aan boord, tijdens een storm tegen de rotsen gelopen bij het kleine eiland Sitkalidak, voor de kust van de Amerikaanse staat Alaska. Gelukkig is er nog geen lek ontstaan, maar de golven van vijftien meter hoog beuken tegen het schip aan en een nieuwe storm is op komst.
‘Het is het zoveelste incident waaruit blijkt dat oliemaatschappijen als Shell niet zijn opgewassen tegen de extreme weersomstandigheden in het Noordpoolgebied’, zegt Joris Thijssen, campagnedirecteur van Greenpeace.

Het is vooralsnog afwachten of de Kulluk stand houdt en niet lek slaat. Thijssen: ‘De Kulluk is op dit moment niet eens in het Noordpoolgebied, maar strandde ten zuiden van Alaska. Hier zijn de omstandigheden al onvoorspelbaar en heftig, maar dat is nog niets vergeleken met de situatie in het Noordpoolgebied zelf. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als de Kulluk daar stuurloos ronddobbert, duizenden kilometers van de bewoonde wereld en de kustwacht.’

Een reeks eerdere incidenten weerhield Shell om naar olie te boren in het kwetsbare Noordpoolgebied. Zo liep een tweede boorschip van Shell, de Noble Discoverer, in juli al tegen de rotsen toen er een stevige wind waaide. Vervolgens concludeerde de Amerikaanse kustwacht dat de Arctic Challenger, een ander schip van de Arctische vloot van Shell, zeker 400 gebreken vertoonde. De Arctic Challenger mocht de haven uiteindelijk niet verlaten. Shell kon daardoor alleen voorbereidende werkzaamheden verrichten, maar niet naar olie boren. Eén dag nadat die voorbereidingen waren begonnen, werd alles weer stilgelegd. Een ijsberg met een omvang van 50 bij 20 km koerste namelijk rechtstreeks op het boorplatform af.

Shell beweert dat zij de meest betrouwbare partij is als het gaat om het klaren van deze moeilijke klus, maar tot nu toe blijkt daar nog weinig van. Thijssen: ‘Ook Shell is niet bestand tegen de onvoorspelbare en extreme weersomstandigheden in dit gebied. Olieboringen in het Noordpoolgebied zijn nooit veilig.’ Greenpeace pleit daarom voor het instellen van een natuurreservaat rond de Noordpool waar alle commerciële activiteiten, zoals het boren naar olie, verboden zijn.

 

De energierevolutie is niet te stoppen

Met jouw hulp overtuigen we trage politici en vervuilende bedrijven. Schone energie heeft de toekomst!

Bekijk jouw mogelijkheden >>