Vandaag leek het even of oliebedrijf Shell midden in Nederlandse parken naar olie boorde. In Park Sonsbeek in Arnhem en op het Exercitieterrein in het historische Woerden werden jaknikkers opgebouwd die toch echt de indruk wekten dat Shell naar olie ging boren. De jaknikker is echter deel van een Greenpeace-actie om aandacht te vragen voor olieboringen op de Noordpool. Het was niet de eerste keer dat een oerhollandse woonwijk werd opgeschrikt door ‘olieboringen’: op 18 juli zorgde de jaknikker al voor ophef pal voor het Raadhuis in Wassenaar.

‘Midden in een mooi park vinden we boren naar olie belachelijk. Net zo belachelijk is boren op de Noordpool’, zegt Peter Paul Ekker, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace.

Gelukkig voor de bewoners van Arnhem en Woerden zit er niet echt olie in de grond. Shell heeft voor zover bekend ook geen plannen om in Nederland nieuwe oliebronnen aan te boren. Anders is het op de Noordpool. Daar doet Shell op dit moment verkennend onderzoek om er volgend jaar booractiviteiten te beginnen. Vorig jaar wilde Shell ook al proefboringen doen in het gebied, maar toen moest het bedrijf de plannen uitstellen vanwege de barre omstandigheden in het gebied.

Wereldwijd hebben al 3,5 miljoen mensen zich uitgesproken voor bescherming van het Noordpoolgebied en al zijn prachtige bewoners, waaronder de ijsbeer. Heb jij de petitie al getekend? Teken nu en laat aan alle oliebedrijven weten: handen af van de Noordpool!

Bekijk foto’s van de actie

 

 

 

De energierevolutie is niet te stoppen

Met jouw hulp overtuigen we trage politici en vervuilende bedrijven. Schone energie heeft de toekomst!

Bekijk jouw mogelijkheden >>