Betrokken fietsers stappen zondag 15 september op de tweewieler om ijsbeer Orso in het Amsterdamse Erasmuspark te redden van een olieramp. Het metershoge dier vormt het eindpunt van de Greenpeace Ice Ride, waar zich inmiddels 150 mensen voor hebben aangemeld. De Ice Ride is een tocht door het centrum van de hoofdstad met als dresscode ‘Noordpoolwit’. Als slotstuk is rondom Orso een opvallend ijssculptuur gebouwd dat snel verandert in een oliezwarte massa, als de deelnemers niet snel genoeg ingrijpen. Iedereen met een fiets is welkom om mee te doen. De inloop voor de Ice Ride is om 12:00 uur bij Greenpeace aan de Jollemanhof 15-17 in Amsterdam. Aanmelden:

Wereldwijd worden op 15 september in vijfendertig landen soortgelijke fietstochten gehouden voor de bescherming van de Noordpool en tegen olieboringen in dit kwetsbare gebied door bedrijven als Shell. In Londen legt Greenpeace op dit moment de laatste hand aan de internationale blikvanger. Een reusachtige, mechanische ijsbeer –ter grootte van een dubbeldekker- met de naam ‘Aurora’ zal op die dag een parade van deelnemers aanvoeren vanaf het parlementsgebouw bij Victoria Tower Gardens naar het Britse hoofdkantoor van Shell bij Jubilee Gardens. Beelden van Aurora en de vele internationale Ice Rides zijn die middag te zien op een scherm bij de Amsterdamse ijsbeer Orso in het Erasmuspark, uiteraard onder het genot van een Noordpool-ijsje.

Vorig jaar rond deze tijd bereikte het zee-ijs op de Noordpool een historisch minimum. Dit komt door de uitstoot van broeikasgassen, wat leidt tot opwarming van de aarde. Opmerkelijk genoeg grijpen oliebedrijven hun kans om nu ook in de smeltende gebieden de laatste resten fossiele brandstof uit de aarde te persen, wat weer leidt tot meer uitstoot van broeikasgassen. Bovendien kan een klein ongeluk bij de Noordpool al snel tot desastreuze gevolgen leiden, omdat adequate hulp bij de afgelegen ijskap niet voor handen is. Intussen hebben 3,8 miljoen mensen de petitie van Greenpeace getekend om dit te voorkomen en het gebied te beschermen op savethearctic.org.

Programma Ice Ride 15 september:

* 12.00 uur: Inloop. Drink een kop koffie met medewerkers van Greenpeace, poseer als ijsbeer en maak je fiets klaar voor de Ice Ride. Kinderen kunnen het Green Memory-spel spelen en geschminckt worden als Noordpooldier.

* 12.45 uur: Presentatie ‘Achter de schermen van de Noordpoolcampagne’. Een campagneleider geeft een terugblik op twee jaar actie voeren tegen olieboringen op de Noordpool en vóór het uitroepen van dit ijzige gebied tot natuurreservaat. Wat is gelukt, wat ging mis, wat moet er nog gebeuren? En wat is jouw mening over de campagne?

* 13.30 uur: Start Ice Ride. Niet alleen is dit een vrolijke protestmars op de fiets, we gaan deze dag ook één specifieke ijsbeer van een olieramp proberen te redden… De lengte van de tocht is ongeveer negen kilometer.

* 15.15 uur: Aankomst op eindpunt in Erasmuspark. We nemen contact op met andere landen waar een Ice Ride is, eten een Noordpool-ijsje en sluiten af met het maken van een spandoek.
—————————————————————————————————————–

Voor meer informatie:

Ice Ride Amsterdam: http://bit.ly/IceRideNL

Mega-ijsbeer Aurora in Londen: http://bit.ly/GroteBeer

Handen af van de Noordpool: savethearctic.org

Persvoorlichting Greenpeace: Jelko de Ruijter, 06 25 03 10 14

————————

Greenpeace is een wereldwijde milieuorganisatie die actie voert voor schone energie, prachtige oerbossen en levende oceanen. We maken milieuproblemen zichtbaar en bewegen overheden en bedrijven tot oplossingen door onderzoek, overleg en actie. In Nederland worden we gesteund door circa 475.000 donateurs. Greenpeace is volledig onafhankelijk, en neemt geen geld aan van overheden of bedrijven.

————————————————

Wilt u in de toekomst geen persberichten meer ontvangen van Greenpeace Nederland, stuur dan een email aan

————————————————-