Vandaag maakt de Forest Stewardship Council (FSC) bekend dat zij formeel de ‘Trademark License’ van het Zwitsers/Duitse houtbedrijf Danzer Group intrekt. Dat betekent dat alle FSC-certificaten van de houtgroep worden ingetrokken. Dit naar aanleiding van een klacht van Greenpeace uit 2011 over mensenrechtenschendingen in de Democratische Republiek Congo door Siforco, onderdeel van Danzer Group. Pas als Danzer Group voldoet aan de voorwaarden, kan het bedrijf weer terugkomen bij FSC.

Deze belangrijke beslissing van FSC komt 18 maanden na het indienen van de klacht door Greenpeace. De klacht gaat voor het grootste gedeelte over Siforco, dat een lange geschiedenis heeft van mensenrechtenschendingen en in 2011 betrokken was bij gewelddadig optreden door politie en leger tegen de lokale gemeenschap in Yalisika (Congo) toen zij tegen de kappraktijken van Siforco protesteerde.

‘Greenpeace is heel blij dat FSC nu laat zien dat hun ‘Policy for Association[1]’ ook echt tanden heeft en haar reputatie niet langer op het spel zet door geassocieerd te zijn met de Danzer Group, een bedrijf betrokken bij mensenrechtenschendingen. Deze mijlpaal is essentieel voor de geloofwaardigheid van FSC’, zegt Danielle van Oijen, campagneleider bossen bij Greenpeace.

Van Oijen: ‘Deze zaak laat ook zien dat FSC snel waarborgen in moet stellen voor certificering in hoge risicogebieden, waar corruptie welig tiert en waar goed bestuur, wetshandhaving en een goed georganiseerd maatschappelijk middenveld ontbreken.’

De beslissing houdt in dat alle certificaten voor bosbeheer en handel van de gehele Danzer Group worden ingetrokken voor tenminste een jaar.

Danzer mag pas weer toetreden tot de FSC als aan strikte voorwaarden wordt voldaan. Zo moet Danzer haar verplichtingen nakomen ten opzichte van de lokale gemeenschappen bij Yalisika, zoals het versterken van de infrastructuur en de gezondheidszorg. En een goed mechanisme instellen waardoor dit soort conflicten wordt voorkomen.

 Voor meer informatie:
Alain van der Horst, persvoorlichting Greenpeace, tel. 06 2503 1013.   



[1] The Policy for Association (PfA) is aangenomen door FSC in 2009 en vereist van het bedrijf (inclusief de gehele structuur = moederbedrijf en dochterbedrijven met een minimum van 50% eigendom) dat het voldoet aan minimum voorwaarden van duurzaam bosbeheer.