Rotterdam, 13 maart 2013 – Greenpeace Nederland heeft vanochtend tijdens de internationale conferentie ‘World Biofuels Markets’ in Rotterdam ongevraagd haar mening gegeven over schadelijke biobrandstoffen. Tijdelijk nam de milieuorganisatie de beamer over en riep in een aantal sheets op te stoppen met biobrandstoffen uit voedselgewassen. ‘Iedereen die in deze sector werkt, weet dat er goede en slechte biobrandstoffen zijn’, zegt Willem Wiskerke, campagneleider biobrandstoffen bij Greenpeace. ‘Biobrandstoffen uit voedselgewassen zoals palmolie leiden tot ontbossing en honger. Wie wil daar nu moedwillig aan bijdragen?’

Greenpeace maakt zich zorgen om de toename van biobrandstoffen uit voedselgewassen. Landbouwgrond wordt steeds vaker aangewend voor de productie van deze biobrandstoffen. De druk op het landbouwarsenaal leidt tot concurrentie met de voedselvoorziening, wat prijsstijgingen van voedsel tot gevolg heeft. Ook leidt het tekort aan vruchtbare grond tot ontbossing. Daarbij komt zoveel CO2 vrij dat de meeste biobrandstoffen niets helpen tegen klimaatverandering.

De biobrandstofindustrie is in korte tijd groot geworden doordat met name Europa en de Verenigde Staten het gebruik van biobrandstoffen actief stimuleren. Zo heeft Europa zich als doel gesteld om in 2020 10 procent van de transportsector te laten draaien op hernieuwbare energie. Bij het huidige beleid wordt deze doelstelling voor het grootste deel met biobrandstoffen uit voedsel ingevuld.

Als gevolg hiervan ontstaat een levensgevaarlijke trend waarbij voedselprijzen door deze slechte biobrandstoffen worden gekoppeld aan olieprijzen. Wiskerke: ‘Als de olieprijs stijgt, stijgen de prijzen van voedsel mee. Een steeds groter deel van de voedselproductie verdwijnt namelijk in de tank van auto’s.’

Dat die ontwikkeling op zijn zachtst gezegd ongewenst en gevaarlijk is, begint langszaam ook in Brussel door te klinken. Op 22 maart vergaderen de Europese Milieuministers in Brussel over het verplicht bijmengen van biobrandstoffen uit voedselgewassen bij benzine en diesel. De Europese Commissie wil een maximum instellen van 5 procent biobrandstof uit voedselgewassen, maar veel lidstaten verzetten zich daartegen. Wiskerke: ‘Onvoorstelbaar toch dat overheden toestaan dat we landbouwgewassen verspillen door het in de tank van de auto te gooien? Vooral omdat alternatieven voorhanden zijn. Greenpeace publiceerde onlangs een scenario waarbij zeker 10 procent van de benzine en diesel in de EU kan worden vervangen door duurzame alternatieven, zoals biobrandstoffen uit afval en elektrisch rijden.

————————————-
Noot voor de redactie:

World Biofuels Markets is de grootste biobrandstofconferentie ter wereld en vindt jaarlijks plaats in Rotterdam. De top van alle grote biobrandstoffenbedrijven zijn aanwezig, zoals Neste Oil en oliegigant BP.

Voor meer informatie:

Sigrid Deters, persvoorlichter Greenpeace: +31 (0)6 – 2503 1015
Willem Wiskerke, campagneleider Biobrqandstoffen:  +31 (0) 6 – 5206 2970