Amsterdam- De Russische kustwacht heeft de controle over het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise overgenomen. Alle bemanningsleden worden vastgehouden in de eetzaal van het schip, de kombuis. Campagneleider Faiza Oulahsen, die op het schip zit, slaagde erin contact te leggen met Greenpeace in Nederland en kon de situatie schetsen.

Op het Greenpeace schip bevinden zich momenteel dertig Greenpeace-activisten van 18 verschillende nationaliteiten, onder wie campagneleider Faiza Oulahsen en een Nederlandse machinist. De twee mensen die gisteren zijn gearresteerd tijdens de vreedzame actie op het boorplatform van oliemaatschappij Gazprom in de Pechora Zee, zijn volgens Oulahsen ook weer aan dek.

Ook tijdens de actie van gisteren probeerden de kustwacht het Greenpeace-schip te enteren. Dat is toen niet gelukt. Dat de Russische kustwacht vandaag alsnog kwam met een helikopter om via touwen op het Greenpeace schip te komen, kwam totaal onverwacht. Faiza OUlahsen laat in het korte telefoongesprek weten dat er momenteel 15 of 16 personen van de Russische kustwacht aan boord zijn gekomen.

Volgens campagneleider Jorien de Lege is de entering totaal onverwacht: ‘Gisteren droeg de kustwacht de bemanning op om op grote afstand van het boorplatform te blijven. Dat hebben wij ook gedaan. De kustwacht had geen enkele reden om vandaag ons schip te bestormen. Bovendien is hun actie tegen alle internationale verdragen in.’

De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Greenpeace inmiddels laten weten dat zij hulp zullen bieden.