Amsterdam, 28 augustus 2013 – Greenpeace wil alsnog toestemming om de Noordelijke Zeeroute te kunnen betreden. In een brief aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, schrijft de milieuorganisatie er op te rekenen dat het land het recht op protest respecteert. De Nederlands gevlagde ijsbreker Arctic Sunrise was afgelopen week onderweg naar de Karische Zee om vreedzaam te protesteren bij een onderzoeksschip van Rosneft. Dit staatsoliebedrijf is van plan om samen met ExxonMobil bij de Noordpool naar olie te boren. Hoewel Greenpeace over alle benodigde papieren beschikt, dreigde de Russische kustwacht maandag het vuur te openen als de Arctic Sunrise het gebied niet zou verlaten. Dit is een overtreding van het VN-zeerechtverdrag en het recht op protest.

In de brief aan Lavrov stelt de organisatie dat de Nederlandse overheid terecht een plausibele uitleg eist van de Russen. Greenpeace heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland vorige week nauwkeurig geïnformeerd over de weigering van Rusland om de Arctic Sunrise toegang te verlenen tot de Noordelijke Zeeroute. De rijksoverheid liet daarop weten dat het schip technisch prima in orde is en dat het recht van de milieuorganisatie op vreedzaam protest in het gebied ‘buiten kijf’ staat. Toch besloot de Russische kustwacht met geweld te dreigen als de ijsbreker het gebied niet zou verlaten.

Het Russische staatsoliebedrijf Rosneft is berucht vanwege de vele lekken die het veroorzaakt op het vasteland. Nu wil Rosneft samen met ExxonMobil naar olie boren bij het Arctische natuurreservaat Russkaya Arktika. Daar bevinden zich belangrijke populaties walvissen, ijsberen, walvissen en zeehonden. ‘Oliebedrijven krijgen het niet eens voor elkaar om in de Golf van Mexico een succesvolle reddingsoperatie op poten te zetten als een ongeluk gebeurt. Bij de verlaten Noordpool zijn de gevolgen van een olielek helemaal niet te overzien’, verklaart campagneleider Jorien De Lege.

Al meer dan 3,7 miljoen mensen steunen de acties van Greenpeace om de Noordpool te beschermen, door de petitie te tekenen op savethearctic.org
—————————————————————————————————————–
Voor meer informatie:

Persvoorlichting Greenpeace – Jelko de Ruijter, 06 25 03 10 14

————————

Greenpeace is een wereldwijde milieuorganisatie die actie voert voor schone
energie, prachtige oerbossen en levende oceanen. We maken milieuproblemen
zichtbaar en bewegen overheden en bedrijven tot oplossingen door onderzoek,
overleg en actie. In Nederland worden we gesteund door circa 475.000
donateurs. Greenpeace is volledig onafhankelijk, en neemt geen geld aan van
overheden of bedrijven.

————————————————

Wilt u in de toekomst geen persberichten meer ontvangen van Greenpeace
Nederland, stuur dan een email aan

————————————————-