Verzengende hitte, verstikkende rook: voor de Sumatraanse tijgers en orang-oetans is er geen ontsnappen aan. Alleen al in de afgelopen maand registreerde NASA 1.448 brandhaarden op het Indonesische eiland.

Forest Fires in Sumatra © Ulet Ifansasti / Greenpeace

Jaarlijks gaan hectares regenwoud in vlammen op voor de productie van onder andere palmolie die bedrijven zoals Procter & Gamble afnemen. Met elke brand neemt de overlevingskans van tijgers en orang-oetans af.

Elk jaar is het op Sumatra en Kalimantan raak. In heel Zuidoost-Azië werd vorig jaar zelfs de noodtoestand uitgeroepen vanwege de extreme smog, veroorzaakt door aangestoken branden. Na het kappen van eeuwenoude bomen steken onder andere palmoliebedrijven de restanten van het regenwoud in brand. Wat overblijft, zijn uitgestrekte hectares verwoest land waar zij oliepalmplantages op zetten. Ontheemde dieren zoals orang-oetans en Sumatraanse tijgers hebben het nakijken. Zij komen letterlijk steeds verder in de knel voor de palmolie in onze producten.

Bekijk het filmpje over de gevolgen van bosbranden in Indonesië:

 

Sponsor van verwoesting

Voor Procter & Gamble is dit geen nieuws. Deze multinational weet heel goed wat de prijs is van de palmolie die hij van zijn leveranciers afneemt. Toch kiest Procter & Gamble ervoor om zaken te blijven doen met bedrijven die het leefgebied van orang-oetans en tijgers in brand steken of deze dieren zelfs doden, die het land en middelen van bestaan afnemen van lokale leefgemeenschappen.

De aanstichter moet zelf op de blaren zitten

Het afgelopen jaar probeerden we Procter & Gamble ervan te overtuigen om palmolie te kopen waar geen regenwoud voor wordt verwoest. Het bedrijf verschuilt zich achter groene beloftes van diezelfde leveranciers. Inmiddels staan er al meer dan een half miljoen mensen achter ons. Kom daarom nu ook in actie. Want wie met vuur speelt, moet zélf een keer op de blaren zitten.

 

aap

Bossen zijn van levensbelang

Bossen zijn prachtig en van levensbelang voor een gezond klimaat. Maar doordat bomen massaal worden gekapt, verdwijnen ecosystemen én raken veel mensen en dieren hun leefomgeving kwijt. Ook komen er door die kap grote hoeveelheden CO2 vrij.

Greenpeace wil dat uiterlijk in 2020 de ontbossing in de laatste tropische regenwouden is gestopt. Lees meer >>