Greenpeace doet aangifte tegen twee Nederlandse bedrijven die verdacht hout uit de Amazone verhandelen. Zolang Nederland een afzetmarkt is, blijft de plundering van het Amazonewoud gewoon doorgaan. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) die de houtverordening moet handhaven, heeft de betrokken bedrijven nog niet ‘op de bon geslingerd’.

Sinds maart 2013 is het verboden om illegaal gekapt hout in Europa te verhandelen. De NVWA moet daar in Nederland op toezien, maar doet dat niet daadkrachtig genoeg. In mei van dit jaar toonden we aan dat illegaal gekapt hout uit de Amazone op grote schaal wordt witgewassen met legale documenten. In oktober onthulden we met behulp van gps-zenders hoe lege vrachtwagens overdag diep het regenwoud inrijden en ‘s nachts (dus ongezien) hout vanuit illegale houtkampementen naar zagerijen in Santarem brengen. Door het papieren spoor te volgen, konden we Nederlandse bedrijven aanwijzen die zaken doen met deze zagerijen, waaronder Rainbow Trading.

NVWA moet zijn werk gaan doen

Naar aanleiding van onze onderzoeken en overtuigende bewijzen, trad de Braziliaanse overheid op tegen een aantal zagerijen. Rainbow Trading kreeg vier boetes, onder meer voor de verkoop van illegaal hout. Ook krijgt deze zagerij voorlopig geen nieuwe handelsvergunningen. We vroegen ook de NVWA om actie, maar tot nu toe is er alleen onderzoek geweest. In België zijn sinds oktober wel 6 containers hout uit de Amazone geblokkeerd. Natuurlijk vroegen we de betrokken houtbedrijven zelf ook om een reactie. De een liet weten dat zijn inkoopsystemen op orde waren en dus voldoen aan de eisen van de houtverordening. De ander schreef dat ze de handel met Rainbow Trading voortzetten. Daarom stappen we nu naar het openbaar ministerie en de politie om aangifte te doen.

Vraag Dijksma om actie

De Nederlandse handel in dit hout draagt bij aan de verwoesting van de Amazone. En de consument ongewild dus ook. Bovendien is illegale houtkap gerelateerd aan georganiseerde internationale criminaliteit en ontwricht het sociale en economische structuren. Dat moet wat ons betreft zo snel mogelijk stoppen. Greenpeace vraagt daarom Kamerleden om staatssecretaris Dijksma tijdens het algemeen overleg aan de tand voelen over het gebrek aan handhaving van de NVWA. Help de laatste eeuwenoude bossen op aarde te beschermen en deel onze oproep op facebook.

 

 

aap

Bossen zijn van levensbelang

Bossen zijn prachtig en van levensbelang voor een gezond klimaat. Maar doordat bomen massaal worden gekapt, verdwijnen ecosystemen én raken veel mensen en dieren hun leefomgeving kwijt. Ook komen er door die kap grote hoeveelheden CO2 vrij.

Greenpeace wil dat uiterlijk in 2020 de ontbossing in de laatste tropische regenwouden is gestopt. Lees meer >>