Vanmorgen toont Greenpeace hoe een kernramp eruit ziet. Een projectie op de koepel van kerncentrale Borssele laat zien hoe de reactor steeds verder scheurt en uiteindelijk explodeert. De actie komt na het nieuws dat Borssele twintig jaar langer open mag blijven dan waar de centrale voor gebouwd is. In België betraden 50 actievoerders het terrein van de centrale in Tihange. In Zwitserland bezetten ruim 100 actievoerders de centrale van Beznau en in Zweden beklommen verschillende actievoerders de centrale van Oskarshamns. Ook in Frankrijk en Spanje vonden protesten plaats.

Kerncentrale Borssele

 Kerncentrale BorsseleMet de acties wil Greenpeace laten zien hoe onverantwoordelijk het is om de oude kerncentrales in bedrijf te laten. Alleen in Europa zijn er al 66 centrales die 30 jaar of ouder zijn, 25 centrales zijn 35+ en 7 centrales (waaronder Borssele) zijn de 40 al gepasseerd. ‘Nieuwe centrales worden vanwege de hoge kosten nauwelijks nog gebouwd’, legt Jorien de Lege, campagneleider kernenergie uit. ‘Maar de nucleaire industrie heeft een achterdeur gevonden: levensduurverlenging van afgeschreven kerncentrales.’

10 ton kernafval per jaar

Eén van de grootste problemen van kernenergie is het kernafval dat in de kerncentrale ontstaat. Dit afval is levensgevaarlijk en raakt pas na 240.000 jaar zijn radioactiviteit kwijt. Al die tijd blijft het afval schadelijk voor mens en milieu en moet het weggeborgen worden en bewaakt blijven. De kerncentrale Borssele alleen al produceert jaarlijks 10 ton kernafval dat de eerste honderd jaar wordt opgeslagen in een speciaal gebouw bij de kerncentrale.

143 miljard dollar

De overheid beheert het kernafval, betaalt voor de zware beveiliging van afvaltransporten en neemt de schade van een eventuele kernramp op zich. Geen enkele verzekeraar is namelijk bereid de alle risico’s te verzekeren – ook wel begrijpelijk: in Japan zijn de geschatte kosten minimaal 143 miljard dollar. In Nederland is de eigenaar van Borssele aansprakelijk voor maximaal 1,2 miljard euro: één procent van de kosten van de Japanse kernramp.

Lusten en lasten

Greenpeace publiceert vandaag ook het rapport ‘Lifetime extension of ageing nuclear powerplants – entering a new era of risk’. Hierin betogen onafhankelijke wetenschappers dat kerncentrales alleen levensduurverlenging zouden mogen krijgen als de extra risico’s die dit met zich meebrengt volledig verzekerd worden door de nucleaire industrie. Dat zou afrekenen met het huidige principe waarbij de industrie alleen de lusten krijgt en de samenleving de lasten.

Lees meer over de risico’s van verouderde kenrcentrales en kom in actie op out-of-age.eu. Volg campagneleider Jorien de lege op Twitter: @Jorien_GP