Greenpeace voert actie bij de Rotterdamse haven tegen het lossen van de allereerste Noordpoololie door het Russische Gazprom. We proberen te voorkomen dat de tanker naar zijn aanlegplaats kan varen. We geven het schip en oliebedrijf Gazprom een duidelijke boodschap: #NoArcticOil!

>>Kom samen met ons in actie: roep Rutte op het schip terug te sturen!<<

UPDATE 11.40: de politie heeft de bemanning van de Rainbow Warrior vastgezet en de tanker is helaas aangemeerd. Ook de laatste vijf klimmers zijn verwijderd. De strijd voor bescherming van de Noordpool gaat echter onverminderd door!


De Esperanza komt in actie bij de haven van Rotterdam.

 

Smeltend ijs
De Mikhail Ulyanov vervoert de eerste offshore Noordpoololie. Greenpeace vindt olieboringen in het Noordpoolgebied onverantwoord en vraagt de Nederlandse overheid deze Noordpoololie niet binnen te laten. Faiza Oulahsen, vanuit Rotterdam: ‘We zien de Noordpool voor onze ogen smelten. Overheden en oliebedrijven als Gazprom en Shell negeren deze waarschuwing en beschouwen het smeltende ijs als een kans om naar nog meer olie te boren. In plaats van de gevolgen van klimaatverandering onder ogen te zien, gaan de oliebedrijven voor de kortetermijnwinst. De Mikhail Ulyanov met zijn Noordpoololie is het begin van de economische exploitatie van het Noordpoolgebied.’

Berucht boorplatform
De olie in de tanker is afkomstig van het Prirazlomnaya-platform in de Pechorazee waartegen Greenpeace in september 2013 actievoerde. Bij die actie werden het Greenpeace-schip Arctic Sunrise in beslag genomen. De dertig actievoerders werden vervolgens honderd dagen vastgehouden in Rusland. Onder hen ook de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels. De Arctic 30 kregen in december amnestie. ‘Het is wrang dat de olie waartegen ik vreedzaam protesteerde en waarvoor ik uiteindelijk twee maanden in een Russische cel werd gegooid, uitgerekend naar Rotterdam komt’, zegt Faiza.


Twee paragliders boven de Russische olietanker

Schizofrene houding

Het zou de Nederlandse overheid sieren als deze de Noordpoololie zou weren uit de Rotterdamse haven. Faiza: ‘Enerzijds neemt de Tweede Kamer een motie aan waarin wordt opgeroepen om internationaal te pleiten voor een verbod op de transport van zware ruwe olie door het Noordpoolgebied; anderzijds zegt minister Kamp dat het Nederlandse bedrijfsleven kan helpen bij de exploitatie van diezelfde Noordpool. Het tekent de schizofrene houding van de Nederlandse overheid.’

Voer samen met ons actie tegen de teloorgang van het Noordpoolgebied. Kijk hier wat jij kunt doen.

 

 

De energierevolutie is niet te stoppen

Met jouw hulp overtuigen we trage politici en vervuilende bedrijven. Schone energie heeft de toekomst!

Bekijk jouw mogelijkheden >>