UPDATE 11 maart 2015 – Het arrestatiebevel tegen de betrokken actievoerder uit argentinië wordt bevestigd door de rechtbank in Nazca. Dit besluit verandert echter niets aan de juridische situatie van de actievoerder: hij blijft vrij op voorwaarde dat hij zich aan de afspraken met het hof houdt.

De actie vond plaats ter gelegenheid van de klimaatconferentie in Lima, waarbij regeringsleiders een historische kans hebben om de wereld te bewegen tot het aanpakken van de gevolgen van klimaatverandering. Helaas is deze belangrijke boodschap ondergesneeuwd doordat onze actie lomp en onachtzaam is overgekomen.

Gevolgen klimaatverandering

Greenpeace is in Lima aanwezig om de aandacht te vestigen op de gevolgen van klimaatverandering, die nu al wereldwijd voelbaar zijn. Afgelopen december werden bijna een miljoen mensen in de Filippijnen geëvacueerd nadat de tropische cycloon Hagupit de kust voor het derde jaar op een rij heeft geraakt. Klimaatverandering is een kwestie van overleven geworden.

Nazcalijnen als symbool voor klimaatverandering

Greenpeace koos de Nazcalijnen voor deze actie omdat deze een symbool voor klimaatverandering zijn. Archeologen denken dat de Nazcacultuur in de achtste eeuw is verdwenen door de gevolgen van klimaatverandering. Wat hier in het verleden op kleine schaal is gebeurd, vindt nu op grote schaal plaats over de hele wereld. Lees meer over deze ecologische oorzaak van het verdwijnen van de Nazcacultuur (BBC)


Luchtfoto van een van de Nazcalijnen, de locatie waar Greenpeace op 9 december een statement maakte voor schone energie.
Foto: Martin St-Amant (S23678) – Wikimedia – Creative Commons CC BY 3.0

Zorgen over de Nazcalijnen

De Peruaanse overheid verdenkt de actievoerders er nu van het erfgoed te hebben beschadigd. Hier zijn veel mensen van geschrokken en veel mensen uitten hun zorgen. We begrijpen dat iedereen zo precies mogelijk wil weten wat er is gebeurd. Daarom geven we hieronder een reconstructie van de gebeurtenissen.

8 december, net voor zonsopgang in Peru – Actievoerders van Greenpeace uit Brazilië, Chili, Argentinië, Duitsland, Oostenrijk en Italië leggen spandoeken, bestaande uit 45 letters van stof op de grond naast de beroemde Nazcalijnen. Geelgekleurde stenen houden de letters op hun plaats. Zodra de luchtfoto is gemaakt, halen zij de stoffen letters weer weg, zonder materiaal achter te laten. Een GIS-systeem stelde hen in staat om alles op de juiste plaats neer te leggen. De voorbereiding van deze actie duurde zo’n vier maanden. Elke stap werd nauwkeurig uitgerekend.

8 december,’s avonds in Peru – Op het internet circuleren foto’s die worden gezien als bewijs dat de actievoerders het erfgoed zouden hebben beschadigd. Op de foto’s is niet te zien of het gaat om bestaande beschadigingen of nieuwe sporen.
9 december – Het Peruaanse ministerie van Cultuur verdenkt de actievoerders ervan het erfgoed te hebben beschadigd en stuurt een persbericht uit met de oproep aan de Peruaanse bevolking de actievoerders te helpen identificeren. Ook geven ze aan dat de actievoerders het land voorlopig niet mogen verlaten. In reactie hierop heeft Greenpeace in Peru een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de basis van deze beschuldiging.
10 december – Inwoners van Peru hebben laten weten het niet te waarderen dat Greenpeace actievoerders op het terrein van dit erfgoed zijn geweest. Daarom biedt een delegatie van Greenpeace in Peru, die daar aanwezig is voor de klimaatconferentie, excuses aan voor het kwetsen van de gevoelens van de bevolking. Het erfgoed van de Nazca is in Peru een gevoelig onderwerp omdat er in het verleden plunderingen en mijnwerkzaamheden plaats hebben gevonden in het gebied, waardoor ernstige beschadigingen zijn ontstaan.
Rond 13:00 Nederlandse tijd plaatst Metro het artikel ‘Greenpeace sloopt Nazca-lijnen’. Ook Trouw volgt met berichtgeving op basis van het persbericht van de Peruaanse overheid.
Greenpeace heeft een ontmoeting met het Peruaanse ministerie van Cultuur en biedt haar oprechte excuses aan. We zullen onze volledige medewerking verlenen aan een onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van onze activiteiten in dit gebied. We hebben met het ministerie afgesproken dat we foto- en videobeelden van de activiteit niet verder zullen gebruiken of verspreiden. De volledige, Engelstalige, reactie van Greenpeace vind je hier.
11 december – Kumi Naidoo, internationaal directeur van Greepeace, reist af naar Lima, om nog eens persoonlijke verontschuldigingen aan te bieden en met de Peruaanse overheid te praten over eventuele vervolgstappen. De activisten die bij de actie betrokken vertrekken naar huis. Hier zijn geen juridische bezwaren tegen. 
13 December – Het Peruaanse Ministerie van Cultuur brengt een bezoek op locatie om eventuele schade vast te stellen. Foto’s worden gepubliceerd in Peruaans dagblad El Comercio.

16 december – Kumi Naidoo, directeur van Greenpeace International, biedt in Lima nogmaals verontschuldigingen aan voor deze actie via een publieke video die gedeeld wordt op de social media van Greenpeace International.


20 december –
Kumi Naidoo wordt opgeroepen om een verklaring af te leggen bij een rechtbank in Nazca. Hier belooft de internationaal directeur van Greenpeace intern onderzoek te laten verrichten naar hoe de actie tot stand is gekomen en is uitgevoerd. Dit onderzoek wordt na afronding met de rechtbank gedeeld.

9 januari – De rechtbank in Nazca laat via de media weten dat voorarrest is aangevraagd voor een van de actievoerders, die woonachtig en werkzaam is in Argentinië. Interpol heeft per 19 januari nog niet op dit verzoek gereageerd, en de actievoerder zelf heeft vooralsnog geen formele melding ontvangen over een eventueel voorarrest. De rechtbank vraagt om een reisverbod voor Kumi Naidoo en de journalisten van Associated Press en Reuters die respectievelijk als fotograaf en cameraman aanwezig waren bij de actie. Hoorzittingen over dit reisverbod volgen later deze maand.

10 januari – Greenpeace krijgt bijval van een lokale NGO die zich inzet voor het behoud van de Nazcalijnen. Hoewel ze de actie zelf afkeurt, stelt Ana Maria Cagorno, directeur van Asociacion Maria Reiche, dat er geen onherstelbare schade is aangericht. In haar ogen worden met de actie twee dingen aangekaart: ten eerste het beschermen van het milieu, en ten tweede hoe slecht de Nazcalijnen worden afgeschermd door de Peruaanse autoriteiten.

17 januari – Het Peruaanse ministerie van Cultuur geeft zijn goedkeuring aan een protocol voor het beheer, behoud en beschermen van nationaal erfgoed in de gebieden Nazca en Palpa. Een voorstel voor dit protocol werd al in 2010 ingediend.

19 januari – Het eerste gedeelte van het interne Greenpeace-onderzoek is afgerond. Kumi Naidoo stuurt de beloofde documenten naar de openbaar aanklager in Nazca.

 27 januari: De Peruaanse minister van Cultuur stuurt een onderzoeksteam naar de site. De resultaten worden voorgelegd aan de officier van justitie. Onze advocaat probeert een ​​kopie van het rapport te krijgen. Tevergeefs. 

5 februari – Op verzoek van het ministerie van Cultuur start het Peruaanse Openbaar Ministerie een vooronderzoek naar Kumi Naidoo op verdenking van het achterhouden van informatie. Het ministerie stelt dat Kumi Naidoo de volledige lijst van deelnemers aan de bewuste actie had, maar niet wilde delen.

26 februari: Het hooggerechtshof van Peru stemt voor het uitleveringsverzoek van een van de betrokken actievoerders. 

5 maart – Het hoger beroep tegen het uitleveringverzoek voor een van de betrokken actievoerders vindt plaats. Twee experts ondersteunen onze verdediging met documenten: een amicus curiae (persoon die geen partij is maar de rechtbank zijn mening of advies kan geven) betoogt dat er volgens het Peruaanse Strafwetboek geen misdrijf werd gepleegd tijdens de activiteit. En het eerste archeologische rapport stelt dat een mogelijke impact kan worden teruggedraaid. 

Noot van redactie: Op het moment dat er meer informatie bekend is over eventuele beschadigingen aan dit erfgoed zullen we dit bericht aanvullen met feiten.

 

De energierevolutie is niet te stoppen

Met jouw hulp overtuigen we trage politici en vervuilende bedrijven. Schone energie heeft de toekomst!

Bekijk jouw mogelijkheden >>