Voor het eerst sinds de Arctic Sunrise vorig jaar in Moermansk aan de ketting werd gelegd vaart het schip weer uit voor de Noordpool. Op dit moment ligt de ijsbreker voor de haven van Rotterdam en is daar getuige van de aankomst van de tweede lading Noordpoololie aan boord van Gazprom’s olietanker Mikhail Uliyanov.

Update: Na een kort geding, aangespannen door Gazprom’s olietanker, heeft de rechtbank in Amsterdam Greenpeace verboden om in actie te komen tegen de Mikhail Uliyanov. ‘Absurd’, vindt campagnedirecteur Joris Thijssen. ‘Het winnen van olie bij de Noordpool brengt enorme risico’s met zich mee. Maar blijkbaar acht de rechter het belang van de Gazprom’s olietanker hoger dan dat van het beschermen van de Noordpool.’ Greenpeace gaat in hoger beroep tegen het actieverbod.

De strijd tegen Noordpoololie gaat door

De olie die de Russische tanker vervoert is afkomstig van het boorplatform de Prirazlomnaya in de Pechorazee. Het is ruim een jaar geleden dat de Arctic Sunrise in actie kwam tegen boringen naar die olie en daarvoor buitensporig werd bestraft. De bemanning en actievoerders – waaronder campagneleider Faiza Oulahsen – zaten twee maanden in de cel en het schip zelf lag maandenlang aan de ketting in Moermansk. In augustus kregen we het schip terug en na een intensieve reparatieperiode is ze weer voldoende opgelapt om de strijd om de Noordpool opnieuw aan te gaan.

‘En dat is hard nodig’, zegt Faiza. ‘Ondanks de risico’s en de ongelukken die al zijn gebeurd, gaat Gazprom gewoon door. En Shell heeft notabene aangekondigd opnieuw te willen boren in 2015.’ Boren in dit prachtige gebied is niet alleen gevaarlijk, het is ook onnodig. Dankzij schone energie, zoals die van de zon en wind, zijn we allang niet meer afhankelijk van olie. Daar moet ook onze overheid van doordrongen worden. Onze Tweede Kamer bijvoorbeeld, neemt moties vol mooie woorden aan, maar het kabinet voert niets uit. Faiza: ‘Daarom zijn wij nu hier, in de Rotterdamse haven waar Noordpoololie wordt gelost: hoe meer mensen zich bewust zijn van gevaren voor de Noordpool en van klimaatverandering hoe eerder beleidsmakers hun mooie woorden om moeten zetten in daden.’

Kom ook in actie!

Teken net als ruim 5 miljoen mensen de petitie voor een reservaat op de Noordpool, of ontdek meer manieren om op te komen voor de Noordpool.

 

 

De energierevolutie is niet te stoppen

Met jouw hulp overtuigen we trage politici en vervuilende bedrijven. Schone energie heeft de toekomst!

Bekijk jouw mogelijkheden >>