We waren er al bang voor, de Europese klimaatdoelen voor 2030, vannacht vastgesteld door Brussel, zijn te treurig voor woorden.

Ter verduidelijking maken we er toch een paar aan vuil. De vannacht geformuleerde doelen zijn CO2–uitstoot terugdringen met 40 procent, 27 procent besparen op energie en 27 procent duurzame energieopwekking. Deze bedroevende percentages voorkomen niet dat de aarde met meer dan twee graden gaat opwarmen, we blijven afhankelijk van de import van (Russisch) gas en de rekening voor investeringen in schone energie wordt doorgeschoven naar de volgende generaties. 


Sunset behind Wind Turbine © Greenpeace / Daniel Beltrá

‘Climate change will destroy us’

Nee, dat is geen noodkreet van Greenpeace, maar nota bene van het Amerikaanse Pentagon die politieke leiders al jaren met dit soort (onderbouwde) berichten waarschuwt. Zo ook talloze klimaatwetenschappers, vakbonden, innovatieve bedrijven, het klimaatpanel van de VN (IPCC) en ga zo maar door. Zij snappen het, wij snappen het. Waarom onze (Europese) leiders dan niet? Omdat zij de economie (crisis!) belangrijker vinden en vooral luisteren naar de slimme lobbyisten van energieslurpers als Tata Steel en grote energiemaatschappijen als E.On en BP. En dergelijke bedrijven hebben lak aan het terugdringen van CO2 of het vergroenen van onze energievoorziening. En dat is ongelooflijk en kortzichtig, aangezien de gevolgen van klimaatverandering bakken met geld kost: de kosten van rampen veroorzaakt door het weer zijn enorm , oogsten mislukken vaker waardoor voedselprijzen stijgen en honger in de wereld toeneemt. Om maar wat voorbeelden te noemen.

Dít betekent twee graden opwarming voor jou

Natuurlijk blijft Nederland niet ongeschonden. Het zal ook hier harder en langer gaan regenen, of juist lange periodes extreem droog en heet zijn. Hittegolven en zomersmog leiden tot meer ziektes en een toename van allergieën, zoals pollen; nattere winters en wateroverlast maken de huizen vochtiger waardoor huisstofmijt en kans op infectieziekten toeneemt. Maar de gevolgen van klimaatverandering treft vooral ontwikkelingslanden, waar de inwoners zelf nauwelijks CO2 uitstoten… Dat is gruwelijk onrechtvaardig. Op de interactieve kaarten van Nasa is goed te zien waartoe Brussel alle wereldburgers veroordeelt: een leven met de gevolgen van gevaarlijke klimaatverandering.

In Parijs moet het gebeuren

Om het genoemde leed nog enigszins te verzachten, zou Europa de komende 35 jaar 80 tot 95 procent minder CO2 moeten uitstoten dan in 1990. Om die ambitie te halen, moeten we in 2030 niet op 40 procent zitten, maar op 55 procent. Daar past een ambitie van 45 procent schone energie bij en 40 procent energiebesparing. Er is een kans om dat alsnog te doen. Eind 2015 vindt in Parijs een nieuwe klimaattop plaats. Van Nederland hoeven we niets te verwachten. Het enige lichtpunt is de steeds luider klinkende roep van mensen wereldwijd én een groep multinationals om sterke en rechtvaardige maatregelen tegen klimaatverandering en voor schone energie. Op naar Parijs.

 

De energierevolutie is niet te stoppen

Met jouw hulp overtuigen we trage politici en vervuilende bedrijven. Schone energie heeft de toekomst!

Bekijk jouw mogelijkheden >>