Onverwacht goed nieuws vandaag! Na bijna driekwart jaar aan de ketting in Moermansk is de Arctic Sunrise door de Russische autoriteiten vrijgegeven. Het is nog even afwachten hoe het schip er na al die maanden zonder onderhoud aan toe is, maar we hopen onze Sunrise snel weer in haar thuishaven Amsterdam te kunnen verwelkomen.

Met de ijsbreker Arctic Sunrise koersten in september vorig jaar 28 Greenpeace-actievoerders en twee journalisten richting de Arctische Pechorazee. Hun doel: het kwetsbare Noordpoolgebied beschermen tegen de boorplannen van het Russische Gazprom. Voor dit vreedzame protest belandden ze in een Russische gevangenis en hoorden de aanklacht piraterij tegen zich eisen. Eind 2013 kwam de Arctic 30 dankzij de nieuwe Russische amnestiewet op vrije voeten. Het schip bleef echter aan de ketting in de haven van Moermansk.

`Ik ben blij dat nu ook de Arctic Sunrise huiswaarts kan keren, maar het schip had natuurlijk nooit geënterd mogen worden´, aldus Faiza Oulahsen, één van de Arctic 30. `Ons protest was vreemdzaam, de Russische autoriteiten hadden geen enkel recht om ons of het schip te arresteren.´Voordat de Artic Sunrise weer in actie kan komen, zal er een flinke opknapbeurt nodig zijn.’

In de acht maanden sinds de arrestatie in de Pechorazee is Greenpeace actie blijven voeren tegen olieboringen in het kwetsbare Noordpoolgebied. Het schip dat begin mei de eerste Noordpoololie naar Nederland bracht kon rekenen op flinke publieke verontwaardiging. En twee weken geleden blokkeerden actievoerders in de haven van IJmuiden een Gazprom-boorplatform op zijn weg naar de Noordpool.

Zolang de Noordpool niet beschermd is, gaan wij door met actievoeren. Kijk hier wat jij kunt doen om de Noordpool te beschermen.

De energierevolutie is niet te stoppen

Met jouw hulp overtuigen we trage politici en vervuilende bedrijven. Schone energie heeft de toekomst!

Bekijk jouw mogelijkheden >>