Op dezelfde plek waar Essent met de grootste kolencentrale van Nederland de natuur en het klimaat ernstig bedreigt, kiest Google voor duurzame windenergie. Google kondigde onlangs aan dat het zijn nieuwe datacentrum in het Groningse Eemshaven, aan de Waddenzee, volledig zal laten draaien op schone stroom van Eneco. De deal laat zien dat bedrijven met visie smerige kolenstroom, in dit geval van Essent, de rug toe keren.

Kies net als Google voor schone energie! Kijk hier hoe je makkelijk en snel kunt overstappen naar een groene leverancier.


Google laat een nieuw datacentrum volledig draaien op groene stroom van Eneco.

Door de deal met Google, een investering van € 600 miljoen verspreid over tien jaar, kan Eneco zijn windmolenpark financieren. Dat park wordt op dit moment gebouwd in Delfzijl. De samenwerking draagt ook bij aan de Nederlandse doelstelling om het aandeel duurzame energie van 4,4 procent nu naar 16 procent in 2023 te krijgen. Google op zijn beurt is weer een stapje dichter bij zijn eigen streven om voor 100 procent op duurzame energie te draaien (huidige aandeel: 35 procent). Tot nu toe heeft de internetgigant meer dan € 1.2 miljard geïnvesteerd in deze energietransitie.

Schoon vs smerig

Terwijl Eneco Google aan groene stroom helpt, is Essent op diezelfde locatie al aan het proefdraaien met een nieuwe kolencentrale. De energieleverancier, die stelselmatig zeer slecht scoort op het vlak van duurzaamheid, wil de centrale volgend jaar definitief aanzetten. En dat terwijl onze rechtszaak tegen de verstrekte natuurvergunning voor de kolenkolos nog loopt. Greenpeace hoopt volgend jaar in het gelijk te worden gesteld; dan kan de vervuilende centrale niet aan. Een zegen voor de prachtige natuur in het Waddengebied en voor het klimaat.

Schone data?

Nederland is een spin in het web voor de Europese datacentra-industrie. Veel servers van grote internetdiensten staan hier opgesteld. En laten die nou ontzettend veel stroom vreten. Naast Google is ook Microsoft neergestreken in Nederland, in de kop van Noord-Holland. Naar verluidt wordt ook dit een groen datacentrum, dat gebruikmaakt van restwarmte van nabije groentekassen. Het zou goed zijn als Microsoft volledige transparantie zou geven over zijn energiegebruik.

De grote groene 3

Apple, Google en Facebook liggen aan kop wat betreft de toezegging om op termijn 100 procent schone energie te gebruiken én te lobbyen bij politieke leiders om ambitieuzer energiebeleid. De Amerikaanse webwinkel Amazon was lange tijd de grote achterblijver. Onlangs boog ook deze multinational voor de druk van de groeiende beweging van mensen die van politici en bedrijven een energierevolutie eisen. Ook Amazon werkt nu toe naar gebruik van 100 procent schone energie voor zijn datadiensten, waaronder Netflix en AirBnB.


In 2010 bezette Greenpeace de bouwplaats van de kolencentrale van Essent/RWE. Actievoerders kampeerden hoog in de lucht naast een hijskraan.

Morele plicht

Hoe fantastisch het energiebeleid van Google, Facebook en Apple ook is; we kunnen en mogen de toekomst van onze planeet niet laten afhangen van multinationals wier uiteindelijke doel slechts winstmaximalisatie is. Het is van de gekke dat grote internetbedrijven wat betreft energiebeleid ambitieuzer zijn dan onze eigen overheid; democratisch gekozen politici die het grotere belang in het oog zouden moeten houden. En welk belang is groter dan dat van een leefbaar klimaat en een schoon milieu? Overheden wereldwijd hebben de morele plicht om de desastreuze activiteiten van bedrijven als Essent een halt toe te roepen.

Een van de krachtigste (en makkelijkste) manieren waarop jij kunt bijdragen aan de energierevolutie, is overstappen naar een groene energieleverancier. En nee, dat is niet moeilijk; met een paar muisklikken ben je klaar. Kom op, je kan het!

 

De energierevolutie is niet te stoppen

Met jouw hulp overtuigen we trage politici en vervuilende bedrijven. Schone energie heeft de toekomst!

Bekijk jouw mogelijkheden >>