Het gerechtshof in Den Haag oordeelde vandaag dat de actie van Greenpeace Nederland, waarbij in september 2012 zeventig tankstations van Shell werden geblokkeerd, dusdanig was voorbereid dat de actievoerders hiervoor geen straf verdienen.

Tientallen actievoerders van Greenpeace blokkeerden in september 2012 meer dan zeventig tankstations van Shell door de vulpistolen aan elkaar te binden. Ze deden dit voor de bescherming van de Noordpool. Shell ziet in de smeltende ijskap een kans om toegang te krijgen tot olievoorraden bij de Noordpool. De kans op een olieramp door lekkage in het onherbergzame gebied is echter groot. Adequate middelen om in het Noordpoolgebied een olielek te stoppen of op te ruimen zijn niet voor handen. Greenpeace wil dat het gebied wordt uitgeroepen tot natuurreservaat, net zoals de Zuidpool die al sinds 1998 beschermd wordt.

Bijna twee jaar later is Shell nog altijd bereid een olieramp te riskeren om onze olieverslaving te stillen. Dat is ontoelaatbaar. Greenpeace zal blijven strijden voor bescherming van dit unieke natuurgebied. ‘Zolang Shell doorgaat met het uitknijpen van de aarde blijf ik hiertegen protesteren’, zegt Caco Verhees, een van de actievoerders. ‘Shell is het contact met de natuur volledig kwijt, en zoals de Indiase denker Jiddu Krishnamurti zei: “Als je het contact met de natuur verliest, verlies je het contact met de mensheid.” Het is helemaal niet nodig de natuur te vernietigen voor energie: zon en wind is overal beschikbaar.’

Kom ook in actie voor de Noordpool, kijk hier wat jij kunt doen.