‘Bescherm de Noordpool!’ We zouden het wel van de daken willen schreeuwen. En vandaag is dat dan ook precies wat we gaan doen. Van de hoogste vulkaan in Nieuw Zeeland tot de Maya-piramides in Mexico. Van de Chinese muur tot aan de mythische berg Olympus in Griekenland. De boodschap aan onze wereldleiders is luid en duidelijk: ‘Bescherm onze Noordpool!’.

Ook Nederlands hoogste ‘berg’ wordt beklommen: een groep vrijwilligers gaat de Vaalserberg op en zal zich vanaf daar ook namens de Nederlandse bevolking uitspreken. Uit onderzoek in opdracht van Greenpeace blijkt namelijk dat 70 procent van de Nederlanders vindt dat de Arctische Oceaan vrij moet blijven van olieboringen en andere vormen van zware industrie. Nu Shell heeft aangekondigd toch weer te willen gaan boren naar olie in het Noordpoolgebied is deze eis urgenter dan ooit.

Ook jij kunt jouw oproep voor bescherming van de Noordpool van de daken schreeuwen. Zoek een hoog punt in je omgeving, beklim een dak, een boom of ga desnoods op een keukentrapje staan. Maak vervolgens een selfie met je zelfgemaakte spandoek en post deze op Facebook, Twitter of Instagram met de hashtag #ontop to #savethearctic.