Amsterdam, 19 juni – Twee containers tropisch hout uit de door illegale kap geteisterde Braziliaanse deelstaat Pará zijn vorige week aangekomen in Le Havre, Frankrijk. De Belgische koper Saelens Trading BVBA zwaait met een bundel papierwerk om de legaliteit van de houtlading aan te tonen, maar gezien de wijd verspreide fraude met het Braziliaanse controlesysteem voor hout, biedt dit absoluut geen garantie. Greenpeace roept de Franse en
Belgische autoriteiten dan ook op om samen te werken, de lading te blokkeren en de importeur te straffen omdat de regels van de Europese houtverordening niet werden nageleefd.

Saelens zegt overtuigd te zijn dat het niet om illegaal hout gaat. Het Belgische bedrijf vertrouwt namelijk op Rancho da Cabocla, dat al het papierwerk heeft verzorgd, compleet met officiële stempels en handtekeningen. 

Wij waren niet overtuigd. Terecht, zo bleek na een klein onderzoek in de online databank van milieusancties van de Braziliaanse overheid (IBAMA): Rancho da Cabocla kreeg de afgelopen jaren meer dan 20 boetes op voor illegale houtkap en –handel op, inclusief het vervalsen van informatie. Bovendien bevatten de papieren waar Saelens naar verwijst inconsistenties: de data van vier transactiedocumenten (tussen april en juli 2013) stemmen niet overeen met de periode van de kapvergunning (augustus 2013 tot augustus 2014).

Natuurlijk betekent dit niet automatisch dat het hout dat Saelens kocht van Rancho da Cabocla illegaal is. Misschien hebben deze doorwinterde milieucriminelen wel hun leven gebeterd. Maar deze publiek toegankelijke informatie had op zijn minst de alarmbellen moeten doen rinkelen bij Saelens.

De Europese houtverordening verplicht houtimporteurs namelijk om ‘zorgvuldig’ te zijn en zelf de nodige maatregelen te nemen om te vermijden dat ze illegaal hout op de Europese markt brengen. Saelens zou moeten weten dat het hout koopt uit een regio waar bijna 80% van de houtkap illegaal is, van een bedrijf dat herhaaldelijk betrokken was bij illegale houtkap. Rancho da Cabocla is op dat vlak trouwens geen uitzondering. Het is moeilijk een houtkapbedrijf te vinden dat helemaal zuiver op de graat is. 

Tijd om op te treden tegen illegale houthandel

Saelens heeft zijn huiswerk duidelijk niet gemaakt. Het resultaat is dat een lading verdacht hout vorige week in Le Havre is aangekomen. Greenpeace heeft de autoriteiten ingelicht en vraagt dat Frankrijk het hout in beslag neemt en het bedrijf dat het hout op de markt brengt bestraft omdat de regels van de Europese houtverordening niet werden nageleefd. Bij België dringen we erop aan het zorgvuldigheidsstelsel van Saelens en andere invoerders van Braziliaans Amazonehout grondig te controleren en sancties op te leggen indien wordt vastgesteld dat aan die verplichting niet is voldaan.

Meer dan een jaar na de inwerkingtreding van de Europese houtverordening heeft Frankrijk nog steeds geen wet die het toezichts- en sanctieregime regelt. Niets lijkt dus te verhinderen dat dit verdachte hout op de Europese markt geplaatst wordt. In België werd de implementatiewet deze week eindelijk gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Er is dan ook geen enkel excuus meer om niet hard op te treden tegen houtimporteurs die de regels aan hun laars blijven lappen.

Vorige maand publiceerde Greenpeace een onderzoeksrapport over illegale houtkap in het Braziliaanse Amazonegebied. We riepen houthandelaren op om geen hout uit de regio te kopen, tenzij ze overtuigende bewijzen kunnen voorleggen dat het gaat om legaal gekapt hout dat bovendien afkomstig is uit verantwoord bosbeheer. Dat is niet gemakkelijk, want illegale houtkap is schering en inslag in het Braziliaanse Amazonegebied. Toch zul je zelden een lading hout zonder papieren vinden. Criminele houtkapbedrijven maken namelijk gretig gebruik van een waaier aan frauduleuze praktijken om illegaal hout wit te wassen en van officiële documenten te voorzien.

 

Voor meer informatie:

Alain van der Horst, persvoorlichting Greenpeace Nederland: 06-25031013