Rotterdam– De Greenpeace-schepen Rainbow Warrior III en Esperanza en ruim honderd actievoerders en bemanningsleden proberen te verhinderen dat de olietanker Mikhail Ulyanov van het oliebedrijf Gazprom kan aanmeren in de haven van Rotterdam. Ook hangen er een aantal paragliders boven de tanker. De actievoerders geven het schip en Gazprom een duidelijke boodschap: No Arctic Oil!

De Mikhail Ulyanov vervoert de eerste ’offshore’ Noordpoololie. Greenpeace vindt olieboringen in het Noordpool gebied onverantwoord en vraagt de Nederlandse overheid om deze Noordpoololie Rotterdam niet binnen te laten. Faiza Oulahsen, campagneleider bij Greenpeace: ‘We zien de Noordpool voor onze ogen smelten. Overheden en oliebedrijven als Gazprom en Shell negeren deze waarschuwing en beschouwen het smeltende ijs als een kans om naar nog meer olie te boren. In plaats van de gevolgen van klimaatverandering onder ogen te zien, gaan de oliebedrijven voor de korte termijnwinst. De Mikhail Ulyanov met zijn Noordpoololie is het begin van de economische exploitatie van het Noordpoolgebied.’

De olie in de tanker is afkomstig van het Prirazlomnaya-platform in de Pechorazee waartegen Greenpeace in september 2013 actievoerde. Bij die actie werd het Greenpeace-schip Arctic Sunrise in beslag genomen en zijn 30 actievoerders honderd dagen vastgehouden in Rusland. Onder hen ook de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels. De ‘Arctic30’, zoals ze later bekend kwamen te staan, kregen in december amnestie. Nota bene op de dag dat Gazprom bekend maakte de eerste Noordpoololie in de Pechorazee te hebben opgepompt. ‘Het is wrang dat de olie waartegen ik vreedzaam protesteerde en uiteindelijk twee maanden in een Russische cel werd gegooid, uitgerekend naar Rotterdam komt’, zegt Oulahsen.

Het zou de Nederlandse overheid sieren om de Noordpoololie te weren uit de Rotterdamse haven, vindt Greenpeace. Oulahsen: ‘Enerzijds neemt de Tweede Kamer een motie aan van PvdA-Kamerlid Jan Vos waarin wordt opgeroepen om internationaal te pleiten voor een verbod op het transport van olie door het Noordpoolgebied, anderzijds zegt Minister Kamp dat het Nederlandse bedrijfsleven kan helpen bij de exploitatie van diezelfde Noordpool. Het tekent de schizofrene houding van de Nederlandse overheid, maar als onze volksvertegenwoordigers in meerderheid geen voorstander van deze olie zijn, moet deze worden geweerd uit ons land.’

Naast Oulahsen bevinden zich verschillende andere leden van de Arctic30 onder de actievoerders en de bemanningsleden in de  Rotterdamse haven. Dat zij zich opnieuw inzetten voor bescherming van de Noordpool, tekent de voortdurende strijd waar meer dan vijf miljoen mensen wereldwijd zich voor hebben uitgesproken. Onder hen bevinden zich wetenschappers, Nobelprijswinnaars, CEO’s en beroemdheden.