Vandaag doven de eerste regens eindelijk de bosbranden die maandenlang Indonesië geteisterd hebben. De achterliggende problemen zijn echter nog allerminst opgelost. Nederland is de grootste palmolie-importeur van Europa. Op de Rotterdamse Maasvlakte verwerkt alleen al IOI Loders Croklaan jaarlijks zo’n 750.000 ton palmolie. Kan IOI garanderen dat er voor al deze palmolie geen bossen sneuvelen in Maleisië en Indonesië?

IOI Loders Croklaan blaast hoog van de toren niet te zullen ontbossen en geen veengronden te zullen vernietigen. Maar nieuw veldonderzoek toont een minder fraai plaatje. De claim van Nederlandse consumentenbedrijven die deze olie afnemen – dat zij duurzame palmolie gebruiken voor hun snoepgoed, zuivelproducten en cosmetica- klopt dus niet.


©Greenpeace / John Novis

Om er zeker van te zijn dat alle palmolie die IOI Loders Croklaan verhandelt ontbossingsvrij is, moeten woorden worden omgezet in daden. Duurzaamheid moet in elk deel van de keten afdwongen worden, voor leveranciers die moedwillig bossen blijven kappen is geen plek. Greenpeace wil daarom dat IOI Loders Croklaan zich aansluit bij een handelsstop waarin palmoliehandelaren gezamenlijk ‘foute’ palmolie van de markt weren.

Roep directeuren uit de palmolieindustrie op om de bossen te beschermen

Duurzaam volgens IOI Group blijkt niet duurzaam

Greenpeace onderzoek in Kalimantan toont aan dat ondanks beloften van bedrijven met No Deforestation beleid, ontbossing doorblijft gaan. Zo is bijvoorbeeld op satellietbeelden en luchtfoto’s te zien dat op in PT BSS – een IOI concessie – significante ontbossing en ontwikkeling van veengronden plaatsvindt. Grote gebieden hebben meerdere malen in brand gestaan. Sinds 2014 wordt het bedrijf hierop aangesproken. Inmiddels is het ook onderdeel van een RSPO-klacht ingediend door een andere NGO(Aidenvironment). 

Deze activiteiten vonden plaats vlak voordat er in deze gebieden werd vastgesteld welke delen als High Carbon Stock* (HCS) en High Conservation Value** (HCV) werden geclassificeerd. IOI heeft publiekelijk beloofd dit soort kwetsbare gebieden niet te ontbossen of ontwateren, of producten af te nemen van producenten die dit wel doen. Toch ging deze verwoesting door, ook na de classificatieronde. De resterende plukjes beschermd bos in het gebied gingen verloren bij bosbranden.

Betrokkenheid bij bosbranden, aanhoudende klachten

Greenpeace is niet de enige die de IOI Group in het vizier heeft:
• PT BSS kreeg dit jaar een sanctie opgelegd van de Indonesische regering vanwege betrokkenheid bij de bosbranden.
• De Nederlandse stichting Aidenvironment heeft in maart 2015 een officiële beschuldiging ingediend bij de RSPO, de Roundtable of Sustainable Palm Oil, waar IOI Group lid van is.
• De RSPO dreigde IOI deze zomer te schorsen vanwege de aanhoudende aanklachten.

IOI Group, nota bene een van de oprichters van de RSPO, is niet transparant over haar productie. Welke boeren de ruwe grondstoffen leveren, vertelt het bedrijf niet. Ook is het niet open over de grenzen van zijn concessiegebieden, de locaties waar IOI Group toestemming heeft om te ontbossen en oliepalmen te planten.

Een bosgebied zo groot als Duitsland is al gekapt

In Indonesië verdwijnt door illegale houtkap en drooglegging van tropische veengronden nog steeds elk uur een record aan natuur:
• Tussen 1990 en 2013 heeft Indonesië 28 procent van haar regenwoud gekapt, een stuk grond ter grootte van Duitsland.
• Nog 45 miljoen hectare wordt met ontbossing bedreigd.
• De jaarlijkse woekerende bosbranden zijn een gevaar voor bossen, dieren én mensen.

Tijd voor een handelsstop

Als IOI de bescherming van de bossen in Indonesië serieus neemt en verder durft te kijken dan z’n portemonnee, moeten woorden omgezet worden in daden. Greenpeace roept het bedrijf op om z’n verantwoordelijkheid te nemen en samen met andere palmoliehandelaren de markt te dichten voor foute palmolie. Alleen zo krijgen de bossen van Indonesië echt een kans.

Wat kun jij doen?

> Teken de petitie: roep de Indonesische regering en palmolieproducenten op om maatregelen te nemen
> Meer weten? Lees hier het hele onderzoeksrapport ‘Under Fire’

* High Carbon Stock-gebied(HCS) is gebied met veel bomen en dus een hoge opslaggraad voor CO2.
** High Conservation Value-bos (HCV) is bosgebied dat belangrijk is om te beschermen, bijvoorbeeld vanwege de aanwezigheid van bijzondere of bedreigde dier- en plantensoorten.

gerelateerde berichten

 

aap

Bossen zijn van levensbelang

Bossen zijn prachtig en van levensbelang voor een gezond klimaat. Maar doordat bomen massaal worden gekapt, verdwijnen ecosystemen én raken veel mensen en dieren hun leefomgeving kwijt. Ook komen er door die kap grote hoeveelheden CO2 vrij.

Greenpeace wil dat uiterlijk in 2020 de ontbossing in de laatste tropische regenwouden is gestopt. Lees meer >>