Vraag Dijksma om de bossen te beschermen

Roep Staatssecretaris Sharon Dijksma op om illegaal hout van de Nederlandse markt te weren en zo de prachtige bossen wereldwijd te beschermen.

Deze 7 Nederlandse bedrijven zijn betrokken bij handel in fout hout uit Kameroen

Houthandelaar CCT in Kameroen neemt hout af van dubieuze bedrijven die betrokken zijn bij illegale houtkap. Dit hout komt ook in ons land terecht. Bij deze 7 bedrijven heeft Greenpeace in 2015 hout gevonden dat afkomstig is van de omstreden houthandelaar:

  • Hupkes Houthandel te Dieren
  • Felix Clercx te Helmond
  • Global Wood Import te Hengelo
  • LTL Woodproducts te Vianen
  • Hoogendoorn Hout te Reeuwijk
  • H.C. de Goederen te Linschoten
  • Houthandel Van de Stadt te Zaandam.

Goed nieuws: wetgeving maakt het mogelijk om de bossen te beschermen

Sinds 2013 is het verboden om illegaal gekapt hout op de Europese markt te verhandelen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft als taak te zorgen dat dit wordt nageleefd. Handhaving is al sinds de invoering van de wet onvoldoende. Dat ligt niet aan gebrek aan informatie: Greenpeace heeft op basis van onderzoek voor 16 bedrijven handhavingsverzoeken ingediend in de afgelopen jaren. Voor enkele bedrijven zelfs meerdere keren, maar tot onze teleurstelling is tot op heden nog geen enkele overtreder gestraft. Daardoor gaat de handel in fout hout ongestoord door. Wij zijn het zat. Jij ook? Het is tijd dat staatssecretaris Dijksma haar verantwoordelijkheid neemt en optreedt. Zij kan en moet zorgen dat de NVWA de wet handhaaft en de nu kwetsbare bossen écht worden beschermd.

Kameroen: zal de ontbossing toenemen?

Kameroen heeft nog zo’n 20 miljoen hectare oerwoud. Dit is in de periode 2000-2010 verminderd van 22 miljoen hectare naar 20 miljoen hectare. Hoewel de hoeveelheid ontbossing in Kameroen volgens de FAO (Food and Agriculture Organisation) met 1 procent per jaar relatief constant is, is de verwachting dit de komende jaren toe zal nemen. We hebben sterke bossen nodig om onomkeerbare klimaatverandering te voorkomen.

Wat is ‘fout hout’?

Illegale houtkap is een ramp voor de eeuwenoude, kwetsbare ecosystemen in de bossen, de miljoenen mensen die daar onderdeel van zijn en voor ons klimaat. Houtimporteurs moeten volgens de Europese houtverordening maatregelen nemen om de kans op illegaal hout verwaarloosbaar klein te maken. Volgens Greenpeace is de kans op illegaliteit bij dit hout uit Kameroen echter groot. Daarom bestempelen we het als ‘fout hout’. Het is onbekend of bovenstaande bedrijven het hout direct hebben geïmporteerd uit Kameroen of hebben afgenomen van een andere verantwoordelijke Europese importeur. Wel is duidelijk dat het hout afkomstig is van de omstreden handelaar.