De democratie ligt onder vuur in India. Het ministerie van Binnenlandse Zaken probeert Greenpeace India het zwijgen op te leggen via onwettige, bureaucratische trucs. Greenpeace roept Ban Ki-moon op om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen.

UPDATE 27 mei: De rechter heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bevolen om Greenpeace India weer toegang te geven tot de twee belangrijkste binnenlandse bankrekeningen en een kwart van de internationale fondsen. Dit is een voorlopige maatregel totdat de rechter een definitieve uitspraak afgeeft.

Greenpeace India heeft sinds begin mei geen toegang meer tot de donaties van tienduizenden Indiase supporters. Het ministerie van Binnenlandse Zaken blokkeert onrechtmatig de rekeningen van het kantoor. Campaigner Priya Pillair vreest voor de toekomst, van Greenpeace India én van andere maatschappelijke organisaties: ‘Als Greenpeace India de eerste is, wie is dan de volgende?’

Laat van je horen. Roep VN secretaris-generaal Ban Ki-moon op om de Indiase democratie te steunen.

Een groot verlies dreigt

Greenpeace India werkt met veel succes aan duurzame energie, het beschermen van natuurgebieden en gifvrije industrie. Recentelijk zorgde Greenpeace India er samen met lokale bevolking voor dat de bossen in het gebied Mahan behouden blijven. Als het kantoor dichtgaat, zou het eerste keer in de 44-jarige geschiedenis van Greenpeace zijn dat een afdeling gedwongen wordt te sluiten.

Dit mag niet, oordeelt de rechter

Al twee keer bevroor Binnenlandse Zaken zonder waarschuwing de internationale rekening van Greenpeace India. De rechter oordeelde dat Binnenlandse Zaken hiermee buiten zijn boekje was gegaan. Nu wordt opnieuw het recht op protest en de vrijheid van meningsuiting de mond gesnoerd. Als de rekeningen geblokkeerd blijven, kan dat ervoor zorgen dat Greenpeace India binnen een maand moet sluiten.

Milieu- en mensenrechtenorganisaties in het nauw

Verschillende vreedzame en legaal opererende ngo’s in India liggen op vergelijkbare manier onder vuur. Het is Binnenlandse Zaken een doorn in het oog dat milieuorganisaties kritiek leveren op bijvoorbeeld steenkoolprojecten en de genetische manipulatie van landbouwgewassen. India is echter ’s werelds grootste democratie, waarbij de vrijheid van meningsuiting een belangrijke pijler is.

Indiërs protesteren

In India klinkt de roep om bescherming van vrijheden steeds luider. Een coalitie van 150 organisaties, waaronder Greenpeace India, schreef een brandbrief aan de premier. Ook buiten India dringt de ernst van de situatie door.

Als Greenpeace India moet sluiten, is dat nog maar het begin voor de milieu- en mensenrechtenorganisaties. De medewerkers van Greenpeace India blijven hoopvol dat er snel een oplossing komt.

Roep VN secretaris-generaal Ban Ki-moon op om de Indiase democratie te steunen.