Houdt een ijsberg Shell straks tegen?

De boor van Shell baant zich vanaf nu – dwars door de Noordpool – een weg naar olie!

Van Seattle tot Groningen, van Vancouver tot Nigeria: overal komen mensen in actie tegen Shell en vóór bescherming van de Noordpool. Met ruim 7 miljoen supporters, inclusief politici, beroemdheden en zelfs banken en verzekeraars blijft de beweging voor een reservaat op de Noordpool groeien. Versterk het effect van deze missie en tank 40 dagen lang niet bij Shell.

De absurd hoge kans op een ramp

Wereldwijd maakt Royal Dutch Shell miljoenen slachtoffers. Waar het bedrijf naar olie of gas boort, blijft een verwoest landschap achter. Nu heeft Shell zijn pijlen gericht op de Noordpool. De kans op een olieramp bij oliewinning is in dit gebied 75 procent. De troep opruimen is door de barre omstandigheden vrijwel onmogelijk. En we hebben geen Noordpoololie nodig. Om de opwarming van de aarde te stoppen, moet deze voorraad juist in de grond blijven. 

Dit ging alweer mis bij Shell

Naar olie boren bij de Noordpool is een beproefd recept voor ellende. Ook dit jaar kan Shell daarover meepraten:

  • Bij 4 kustwachtcontroles werden de schepen afgekeurd
  • Boorschip Fennica liep een metergroot gat op en moest terug naar de haven van Portland, waar het natuurlijk Greenpeace-actievoerders ontmoette

Hoe weten we dat de boor NU in de grond gaat?

Nu boorschip Fennica weer in het Noordpoolgebied is, heeft de Amerikaanse overheid ook de laatste vergunning afgegeven en kan Shell naar olie gaan boren. Opmerkelijk detail: het is diezelfde overheid die concludeerde dat er tijdens boringen in dit gebied 75 procent kans is op een groot olielek.


Actievoerders van Greenpeace verhinderden bijna 40 uur lang dat Shells ijsbreker kon uitvaren. Inmiddels is het schip in Alaska gearriveerd.

Zal een ijsberg Shell straks tegenhouden?

Shell heeft minimaal twee boorgaten nodig om te bepalen hoeveel olie er te winnen valt. Het boren van een gat duurt 10-15 dagen en de tijd dringt. Uiterlijk 28 september moeten de boringen stoppen om de boorput af te kunnen sluiten voordat het ijs komt. De natuur laat zich slecht voorspellen dus alleen dat is al een inschatting die een groot risico met zich meebrengt. Het gebied waar Shell nu boort is ijsvrij, maar op 50 kilometer afstand drijven grote ijsbergen die bij een veranderende stroming of windrichting razendsnel dichterbij kunnen komen. Het zou niet de eerste keer zijn dat Shell door ijsbergen wordt gestopt: In 2012 moest het bedrijf na het boren na 2 dagen al staken omdat een ijsberg twee keer zo groot als Texel koers zette naar het boorplatform.

Dit is wat wij doen

Sinds 4 jaar komen we in actie voor de bescherming van de Noordpool. Een aantal resultaten:

  • Een motie van de Tweede Kamer om de Noordpool te beschermen
  • Steun van de Finse en Duitse regering voor een reservaat op de Noordpool
  • Een resolutie van het Europees Parlement
  • En de reden van al deze verschuivingen: steeds meer publieke steun.

Bekijk ook de geschiedenis van 4 jaar Noordpoolbescherming.

De energierevolutie is niet te stoppen

Met jouw hulp overtuigen we trage politici en vervuilende bedrijven. Schone energie heeft de toekomst!

Bekijk jouw mogelijkheden >>