Zes actievoerders uit zes verschillende landen zijn vandaag midden op de Stille Oceaan aan boord geklommen van een reusachtig boorplatform van Shell. Zoe, Miriam, Johno, Andreas, Aliyah en Jens voeren actie tegen de plannen van Shell om deze zomer naar olie te boren in het Noordpoolgebied.

UPDATE 11 april 2015 – Na bijna een week bivakkeren op het boorplatform van Shell hebben de klimmers de actie beëindigd. Wegens slechter weer, met risico op golven van wel 7 meter, moesten ze abseilen en terug naar het Greenpeace-schip Esperanza.

“Ik ben werkelijk sprakeloos van alle steunbetuigingen en gepassioneerde reacties van over de hele wereld”, vertelt de Amerikaanse actievoerder Aliyah Field. “De wereldwijde beweging is de afgelopen dagen nóg groter geworden.”

UPDATE 8 april 2015 –  De zes klimmers bivakkeren nu al 2 dagen op het boorplatform van Shell. Ze zijn erin geslaagd om de gevaarlijke plannen van Shell, naar olie boren op de Noordpool, wereldwijd ter discussie te stellen. Shell heeft de rechter in Alaska gevraagd de actie te beëindigen. Maar zo snel geven we niet op…

Nog voordat president Obama op 31 maart toestemming gaf voor de boringen, was Shell al begonnen groot materieel te verslepen richting Alaska. Greenpeace-schip Esperanza wist het platform Polar Pioneer te onderscheppen terwijl het vanuit Azië naar het Hoge Noorden werd versleept. De zes actievoerders belemmeren de navigatie niet, maar blijven zo lang mogelijk op het platform om de wereld te laten zien wat Shell van plan is.


Greenpeace-vrijwilligers staan op het Shell-olieplatform in de Stille Oceaan.

75 procent kans op een ramp

“Dat Shell zich, na alle gevaarlijke blunders in 2012, nog in het Noordpoolgebied durft te vertonen, is ongelooflijk”, zegt Faiza Oulahsen, campagneleider bij Greenpeace Nederland. “In dat jaar ging bij de proefboringen zo ongeveer alles fout wat fout kan gaan. Zonder ernstige gevolgen, gelukkig. Maar als het Shell lukt olie aan te boren, dan is het risico op een olieramp groot. Een Amerikaans overheidsinstituut berekende dat de kans op een ernstig lek maar liefst 75 procent is.”

 

Greenpeace voert, samen met miljoenen supporters, al jarenlang campagne voor bescherming van de Noordpool. Het is een strijd die lange adem vergt. Steun deze campagne met een eenmalige donatie.

 

Nederlanders willen geen boringen op Noordpool

Nieuw onderzoek, in opdracht van Greenpeace uitgevoerd door Motivaction, toont aan dat Nederlanders geen heil zien in olieboringen op de Noordpool. Slechts 9 procent van de meer dan duizend ondervraagden schaart zich achter de plannen van onder andere Shell. De tegenstanders zijn vooral bang voor een olieramp in een gebied dat al geteisterd wordt door klimaatverandering. Dat overheden, in dit geval de Amerikaanse, de boringen toestaan, ziet slechts 9 procent als een teken dat het met de veiligheid wel snor zit. Het onderzoek is begin dit jaar online uitgevoerd via het StemPunt-panel van Motivaction en is representatief voor de Nederlandse bevolking.

Tweede Kamer tegen Noordpoololie

Shell mag dan van oorsprong Nederlands zijn en een dikke vinger in de pap hebben; ook de meeste volksvertegenwoordigers vinden de controversiële plannen van Shell verwerpelijk. Eind 2014 nam een meerderheid in de Tweede Kamer een motie aan tegen olie- en gaswinning in het Noordpoolgebied.

Misbruik maken van smeltend ijs

Door klimaatverandering smelt het ijs op de Noordpool in een razend tempo. Shell maakt van dit alarmerende feit misbruik door op plekken naar olie te boren die eerder onbereikbaar waren. Het bedrijf is zelf nota bene medeverantwoordelijk voor de klimaatverandering waarmee nu al miljoenen mensen wereldwijd te kampen hebben. Boringen op de Noordpool zijn niet alleen gevaarlijk voor de mensen en dieren die in dit prachtige gebied leven, maar voor ons allemaal. Wetenschappers stellen dat we 100 procent van alle Noordpoololie in de bodem moeten laten om nog ernstigere opwarming van de aarde te voorkomen.

>> Heb jij onze petitie voor bescherming van de Noordpool nog niet getekend? Klik dan hier of bekijk wat je verder nog kunt doen! <<

>> Shell heeft stuitende schandalen en milieumisstanden op zijn naam staan. Hier lees je de 9 meest in het oog springende. <<

 

De energierevolutie is niet te stoppen

Met jouw hulp overtuigen we trage politici en vervuilende bedrijven. Schone energie heeft de toekomst!

Bekijk jouw mogelijkheden >>