Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Is jouw stroomleverancier een voorloper of een vervuiler?

Nieuwsartikel - 17 oktober, 2016
In de groene stroomranglijst zie je hoe duurzaam de stroomleveranciers zijn die in Nederland stroom verkopen. De ranking is de conclusie van onderzoek van Greenpeace, de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE.

De stroomranglijst 

 

Download hier het volledige ‘Onderzoek duurzaamheid Nederlandse stroomleveranciers

Stap direct over op een echt groene energieleverancier

 

Zo stap je over op groene stroom

 

Volg deze stappen om eenvoudig over te stappen op groene stroom:

  1. Ga naar de Groene Energievergelijker van Wise 
  2. Vul je gegevens in
  3. Klik op ‘vergelijk energie’
  4. Nu zie je het aanbod van de groenste energieleveranciers. Je kunt er meteen een kiezen een aanvragen.

Wat betekent een goede score?

 

- Goed - Het aanbod van de best beoordeelde leveranciers bestaat uit windenergie, zonne-energie en duurzame biomassa. Die produceren ze zelf, of ze kopen het direct in bij de bron. Op die manier versnellen ze de overstap naar een duurzame energievoorziening, die hard nodig is klimaatverandering tegen te gaan.


- Slecht - De bedrijven die onderaan de ranglijst bungelen, houden vast aan fossiele stroom. Zij kopen vooral grijze stroom in voor een zo laag mogelijke prijs. Een deel van de bedrijven produceert zelf vervuilende energie, zoals RWE/Essent in hun kolencentrales en Delta in de kerncentrale Borssele. Deze energiebedrijven doen er alles aan om hun vervuilende centrales zo lang mogelijk open te houden.

 

Teken de petitie voor sluiting van de Nederlandse kolencentrales

 

Maar liefst tweederde van de energieleveranciers scoort lager dan een zes. Het totale gemiddelde cijfer is weliswaar iets hoger dan vorig jaar, maar het blijft ruim onvoldoende om de afspraken van het klimaatakkoord in Parijs na te komen.

Wat is het verschil tussen nep-groen en echt groen? 


Verkopers van energiebedrijven die laag scoren in de ranglijst, adverteren vaak toch met groene stroom. Hiervoor zijn twee redenen:

  1. Het bedrijf verkoopt echte groene stroom, maar dit is zo’n klein deel uit het totale aanbod dat ze alsnog laag scoren. In zijn geheel draagt deze energieleverancier nauwelijks bij aan de vergroening van de energievoorziening.
  2. Het bedrijf verkoopt sjoemelstroom. Ze verkopen dan goedkope, grijze energie in, die ze hebben groengewassen met Garanties van Oorsprong. Lees hier hoe dat precies zit.

Onderwerpen