We houden van lekker en gezond eten. Maar waar we niet van houden is de manier waarop het gros van onze voeding vandaag de dag geproduceerd wordt. Dat het anders moet, weten we allang. Dat het ook echt anders kán, laten we graag je zien in ons nieuwe rapport ‘Food and Farming Vision’; ecologische landbouw in 7 principes.

De industriële conventionele landbouw met zijn kunstmeststoffen en pesticiden houdt gezondheidsrisico’s in voor de mens en voor de landbouwers in het bijzonder. We hoeven je niet te vertellen dat deze werkwijze ook het milieu en de biodiversiteit schaadt. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Ons voedsel kan prima geteeld worden volgens de principes van de ecologische landbouw.

Versterken in plaats van verwoesten

Ecologische landbouw klinkt misschien ouderwets, maar het is een modern productiesysteem, dat steunt op de wetenschappelijke inzichten van de agro-ecologie en waarin mensen en boeren centraal staan. Waarin mensen bepalen wat er op het veld staat en op hun bord ligt, en niet een handvol multinationals. Waarin landbouw de natuur en biodiversiteit versterkt, in plaats van vernietigt. Waarin landbouw de laatste wetenschappelijke innovaties linkt aan de kennis van boeren. Waarin voedsel wordt geteeld zonder mensen en het milieu te vergiftigen met chemicaliën.

 

Jij betaalt dus jij bepaalt

De voedselkeuzes die we elke dag maken, kunnen wel degelijk helpen om het systeem te veranderen. De lijst van dingen die we als burgers, consumenten kunnen doen, is eindeloos. We kunnen bijvoorbeeld stilstaan bij het voedsel dat we kopen, en waar we dat doen: eerder naar boerenmarkten dan naar supermarkten gaan, minder vlees eten, en bio-, lokaal en seizoensgebonden groenten en fruit kopen. We kunnen voedselverspilling tegengaan door alle eetbare delen van de groenten die we kopen te gebruiken. We kunnen zelf voedsel telen op ons balkon, in onze tuin of op ons dakterras. 

Meer weten?

Naar het rapport ‘Food and Farming Vision’ en onze zeven principes in een notedop.

Zorg voor duurzame landbouw

Gewassen die op een natuurlijke manier zijn verbouwd, zijn gezond voor mens en milieu. Daarom voert Greenpeace campagne voor duurzame landbouw. Daarin is geen plaats voor giftige bestrijdingsmiddelen en genetische manipulatie, want de nadelen en risico’s daarvan zijn te groot.

Onze oplossing? Die is simpel: behoud biodiversiteit, zorg voor duurzame landbouw, ga uit van het voorzorgprincipe en bewaak keuzevrijheid voor producenten én consumenten. Lees meer >>