Washington, DC – 31 maart 2015 – De Amerikaanse overheid heeft vandaag de lease van Shell voor olieboringen in het Noordpoolgebied bekrachtigd. Shell wil boren in de Chukchi Zee, ten noordwesten van Alaska. “Dat Shell zich, na de reeks van blunders in 2012, nog in het Noordpoolgebied durft te vertonen, is ongelooflijk”, reageert Faiza Oulahsen, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace Nederland.

“Niet alleen stellen wetenschappers dat alle Noordpoololie in de grond moet blijven om klimaatverandering in de hand te houden; een olieramp in het Noordpoolgebied is onontkoombaar. Er zijn geen bewezen effectieve methodes om een olielek in dit kwetsbare gebied het hoofd te bieden. Het is nota bene een Amerikaans overheidsinstituut dat de kans op een grote olieramp in het Noordpoolgebied op 75 procent raamt.”

Oulahsen: “In 2012 ging bij proefboringen van Shell in de Chukchi Zee zo ongeveer alles fout wat fout kan gaan. Als klap op de vuurpijl strandde de Kulluk, een van de twee boorschepen. Dat is met een sisser afgelopen”. Shell keert dit jaar terug met onder meer de Noble Discoverer. Het schip dat in 2012 op drift raakte, in de haven brand aan boord had en niet voldeed aan milieu- en veiligheidseisen.

Momenteel vaart Shell het boorplatform Polar Pioneer van Azië via Seattle naar Alaska. Het Greenpeace-schip de Esperanza is het boorplatform tijdens de overtocht op het spoor gekomen en volgt het nu om aandacht te vestigen op de boorplannen van het oliebedrijf. Oulahsen: “De tijden dat Shell ongestoord zijn gang kon gaan, met wereldwijd milieurampen en corruptie tot gevolg, zijn voorbij.”

Meer informatie: Artikel Fuelfix.com

Persvoorlichting Greenpeace Nederland: Merel van der Ham – 06-25031011