Portland, Verenigde Staten, 29 juli 2015 – 26 actievoerders van Greenpeace USA blokkeren sinds vanmiddag de doorgang van de ijsbreker Fennica die vanmorgen vertrokken is richting de boorlocaties van Shell in het Noordpoolgebied. Zij hopen daarmee de boringen van Shell naar Noordpoololie te vertragen.

Sinds 11.30 Nederlandse tijd hangen 26 klimmers vanaf de St. Johnsbridge in de vaarroute van de ijsbreker. De actievoerders hebben zich aan de brug gezekerd en zijn voorzien van voldoende voorraden om hun actie dagen vol te houden. Ze hebben spandoeken uitgerold met teksten “#Shellno”, “Save the Arctic” en “President Obama, last chance to say #ShellNo”.

De ijsbreker is een noodzakelijk schip voor Shell om boringen te kunnen doen in het Noordpoolgebied. Zolang dit schip niet op de boorlocatie in het Noordpoolgebied aanwezig, en opnieuw gekeurd is door de Obama-regering, mag Shell niet naar olie boren. Dit is een voorwaarde van de verleende boorvergunning.

De Finse ijsbreker Fennica is zojuist na reparatie vertrokken uit de haven van Portland, Oregon, 3000 kilometer ten zuiden van de boorlocatie. Het schip liep op 3 juli 2015 averij op tijdens zijn tocht naar de Noordpool, ter hoogte van Dutch Harbor, Alaska. Een onverwachte ondiepte op de vaarroute zorgde waarschijnlijk voor een scheur van een meter in de romp van de ijsbreker. Het schip is vervolgens voor reparatie teruggebracht naar Portland, Oregon, meer dan 3000 kilometer verderop. Voor de voortgang van boorproject Shell in het Noordpoolgebied betekent de opgelopen averij al vertraging. Totdat de Fennica op de boorlocatie is, is het Shell uitsluitend toegestaan om oppervlakkig te boren tot honderden meters boven de verwachte olievelden

“Elke seconde dat we Shell kunnen stoppen, telt”, reageert Faiza Oulahsen, campagneleider Klimaat en Energie van Greenpeace Nederland. “Dit is een kans voor Obama om Shell tegen te houden en een klimaatramp te voorkomen. De smeltende poolkappen zijn een waarschuwing dat het mis dreigt te gaan, niet een uitnodiging om geld te verdienen ten koste van de klimaatverandering. Shell negeert zowel ’s werelds beste wetenschappers als miljoenen mensen wereldwijd die wijzen op de desastreuze gevolgen van Noordpoolboringen voor het klimaat. Als we de ergste gevolgen van klimaatverandering willen voorkomen, moeten we nu actie ondernemen tegen deze projecten.”

Het vorige boorseizoen in 2012 werd gekenmerkt door grote problemen waaronder het losslaan en stranden van het boorplatform de Kulluk. Ook dit seizoen verloopt alles behalve vlekkeloos. In april werd een van de boorschepen van Shell al aan de ketting gelegd omdat het niet voldeed aan de minimale eisen. De Amerikaanse overheid schat de kans op een grote olieramp in het Noordpoolgebied op 75 procent.