Gamma, Karwei en Welkoop achterlopers, Intratuin het groenst

Een meerderheid van Nederlandse tuincentra en doe-het-zelfwinkels presenteert zich tegenwoordig als bijvriendelijk en groen, maar verkoopt in werkelijkheid nog veel landbouwgif dat schadelijk is voor bijen en biodiversiteit.

Gamma, Karwei en Welkoop verkopen nog volop gif, waaronder het beruchte Roundup van Monsanto, een middel dat waarschijnlijk kankerverwekkend is. Intratuin biedt de consument een groeiend palet biologische en bijvriendelijke producten aan. Dit blijkt uit een winkelonderzoek dat Greenpeace vandaag presenteert in het radioprogramma Vroege Vogels.

Vrijwilligers van Greenpeace en Milieudefensie hebben deze lente het assortiment van 47 winkels van negen verschillende winkelketens geïnventariseerd om in kaart te brengen welke winkels het meest oog hebben voor bijen en biodiversiteit. Voor de precieze uitkomst: greenpeace.nl/tuinscore.

De winkels zijn beoordeeld op vijf criteria:
(1) verkoopt de winkel glyfosaatproducten zoals Roundup?
(2) verkoopt de winkel bijengif, oftewel pesticiden die schadelijk zijn voor bijen?
(3) verkoopt de winkel veel biologische producten?
(4) Geeft de winkel voorlichting over alternatieven voor chemie
(5) Probeert de keten actief het pesticidegebruik onder kwekers te verminderen?

In 2014 onthulde Greenpeace in twee onderzoeken dat veel planten en bloembollen, gekocht in Nederlands grootste tuincentra, boordevol bestrijdingsmiddelen blijken te zitten die giftig zijn voor bijen en andere dieren. De tuinsector beloofde beterschap: meer aandacht voor duurzaamheid.

Kees Kodde van Greenpeace: “De tuinbranche en doe-het-zelf branche zeggen druk bezig te zijn met duurzaamheid, maar hun plannen blijven in vaagheid gehuld. Veel kwekers willen en kunnen duurzamer telen, maar zij hebben de hulp nodig van retailketens, anders komt verduurzaming niet van de grond. Gelukkig is een aantal ketens wel serieus bezig met stappen naar duurzaamheid.”