President Obama heeft vandaag officieel toestemming gegeven voor de omstreden en risicovolle proefboringen van Shell in het Noordpoolgebied. Ondanks alle eerdere blunders van Shell en het groeiend protest, keert Shell deze zomer terug naar de Chukchi Zee in Alaska.

Inwoners van Seattle willen Shell niet in hun haven. Actievoerders zijn van plan om het boorplatform van Shell op vrijdag 16 mei met kayaks tegen te houden. Ook de burgemeester van Seattle maakt zich zorgen. Hij kondigde aan dat een nieuwe vergunning nodig is voor Shell om in de haven aan te meren. Een onverwachte tegenvaller voor Shell. De aanvraag van de vergunning kan weken kosten. Het oliebedrijf onderzoekt daarom nu de mogelijkheden voor een andere haven als uitvalsbasis.

“Niet alleen moet die olie in de grond blijven om klimaatschade in de hand te houden, een olieramp in het Noordpoolgebied is onontkoombaar”, reageert Faiza Oulahsen, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace Nederland. De Amerikaanse overheidsorganisatie Bureau of Ocean Energy management (BOEM) becijferde de kans op een groot olielek op 75 procent bij boringen in Alaska. “Er zijn geen bewezen effectieve methodes om een olielek in dit kwetsbare gebied te stoppen en op te ruimen”, reageert Oulahsen. “Dat Shell zich, na alle gevaarlijke bunders in 2012, nog in het Noordpoolgebied durft te vertonen, is ongelooflijk. Dat het toen met een sisser is afgelopen is een mirakel.”

Net als in 2012 lijkt dit boorseizoen getekend door incidenten, nog voordat het boorseizoen begonnen is. Nobel Discoverer, het schip dat in 2012 op drift raakte, werd afgelopen maand door de havenpolitie van Honolulu een dag aan de ketting gelegd en mocht de haven niet verlaten voordat noodzakelijke reparaties waren uitgevoerd.