Nieuw rapport over de vernietigende illegale houtkap in de Democratische Republiek Congo.

Een van de grootste tropische regenwouden ter wereld, dat grotendeels in de Democratische Republiek Congo ligt, wordt ernstig bedreigd door de illegale houtkap. Greenpeace publiceert na tweejarig onderzoek in de DRC het schokkende rapport ‘Trading in Chaos: The impact at home and abroad of illegal logging in the DRC’.

Het gigantische oerbos – van twee miljoen km2 – is van groot belang voor de lokale economie, voor haar volstrekt unieke flora en fauna en voor het klimaat. Toch kunnen bedrijven straffeloos hun gang gaan, zoals het door een Libanees gerunde houtkapbedrijf Cotrefor dat vrijwel alle regels aan zijn laars lapt. Het bedrijf verkrijgt houtkapvergunningen op een illegale manier, exploiteert bedreigde boomsoorten zoals de Afrormosia boom, buit medewerkers uit, breekt sociale contracten met de lokale gemeenschappen en vernietigd het leefgebied van de bedreigde Bonobo, één van de naaste verwanten van de mens en die alleen voorkomt in de DRC.

Volgens de EU-houtwet die sinds maart 2013 van kracht is, mag illegaal of verdacht hout niet op de Europese markt worden verhandelt. Hoewel het risico op illegaal hout van het criminele bedrijf Cotrefor groot is, toont undercover onderzoek van Greenpeace aan dat dit hout wordt geleverd aan bedrijven in onder andere Frankrijk, Engeland, België, Portugal & Spanje. 

Trading In Chaos Final