De stille opkomst van modern veredelen

Duurzame biotechnologieën bieden een veilig alternatief voor genetische manipulatie. Marker Assisted Selection (MAS) is zo’n technologie. Dit rapport geeft een overzicht van de actuele toepassingen en legt de prestaties van MAS naast die van gentech.

‘Greenpeace is toch tegen biotechnologie?’ Zeker niet. Biotechnologie is een verzamelnaam voor alles tussen bier brouwen en de risicovolle genetische manipulatie. Voor genetische manipulatie wil Greenpeace duurzame alternatieven en Marker Assisted Selection is zo’n alternatief. Bij deze opkomende, ecologische technologie gebruiken veredelaars hun kennis over genen en erfelijkheid om nieuwe variëteiten te selecteren uit natuurlijke kruisingen – zónder de risico’s van knippen en plakken met genen.

MAS zorgde al voor een grote reeks interessante gewassen, zoals schimmelbestendige tarwe, droogte-resistente mais en rijst die tegen overstromingen kan. Ook Nederlandse groenteveredelaars gebruiken deze effectieve techniek. MAS-gewassen hebben minder veiligheidsrisico’s en meer mogelijkheden voor complexe gewaseigenschappen.

Naar een duurzaam landbouwsysteem

Greenpeace pleit voor een verandering van het landbouwsysteem naar een voedselsysteem dat meer is gebaseerd op agro-ecologie. Sterke en slimme gewassen in een systeem van ‘meer samenwerken met de natuur’, gebruik van biodiversiteit op en om de akker en meer diversiteit in de gewassen op het veld. Zo wordt het gebruik van chemische middelen overbodig en is voedselzekerheid ook op de lange termijn gegarandeerd.

Lees hier het Engelstalige rapport [pdf]:

Smart Breeding The Next Generation