Te midden van de Braziliaanse politieke hectiek is er voor de Amazone een grote overwinning gehaald: het sojamoratorium is voor een oneindige periode verlengd.

Oprukkende sojaplantages: ze vormden de grootste bedreiging voor de Amazone in Brazilië. Nederland is een van de grootste soja-importeurs van de wereld. Daarom voerden we vanaf 2006 vooral intensief actie bij Nederlandse afnemers zodat zij geen soja meer zouden kopen van plantages waarvoor ontbost is. Met succes, want er kwam een moratorium: een vrijwillige afspraak tussen bedrijven, overheid en ngo’s die dit waarborgde. Deze afspraak is nu niet met het gebruikelijke jaar verlengd, maar tot zolang als het nodig is.

0,8 procent ontbost

Voor deze oneindige verlenging is de Europese coalitie van sojaverwerkende bedrijven, waaronder McDonalds, cruciaal geweest: mede dankzij hun druk op sojahandelaren werden afspraken nageleefd en ontbossing voor soja in de Braziliaanse Amazone vrijwel tot stilstand gebracht: nog maar 0,8 procent van de sojaplantages in de Amazone bevindt zich op recent ontbost terrein.

Houd de aarde groen

Het succes in de Amazone is voor Greenpeace een grote stap richting een wereldwijde stop op ontbossing. Dat is belangrijk voor de dieren en mensen die van de bossen afhankelijk zijn, maar ook om klimaatverandering tegen te gaan. Hoe we dat wereldwijd doen, lees je hier.

Hier lees je meer over hoe je ontbossing tegengaat door plantaardig te eten.

 


Actie van Greenpeace in 2006. Met een rubberboot proberen actievoerders in de vaarroute te komen van een schip dat vol zit met soja uit de Amazone, om te voorkomen dat het schip de lading kan lossen.

 

 

aap

Bossen zijn van levensbelang

Bossen zijn prachtig en van levensbelang voor een gezond klimaat. Maar doordat bomen massaal worden gekapt, verdwijnen ecosystemen én raken veel mensen en dieren hun leefomgeving kwijt. Ook komen er door die kap grote hoeveelheden CO2 vrij.

Greenpeace wil dat uiterlijk in 2020 de ontbossing in de laatste tropische regenwouden is gestopt. Lees meer >>