In 2050 kan een kwart van alle stroom in Nederland op duurzame wijze worden opgewekt door burgers en kleine bedrijven. 7,2 miljoen mensen, tegen die tijd 40% van de bevolking, kan ‘prosument’ worden, of energie-doe-het-zelver.

264 miljoen doe-het-zelvers

In heel Europa gaat het zelfs om de helft van het elektriciteitsverbruik, opgewekt door maximaal 264 miljoen mensen en bedrijven. Dat blijkt uit een Europa-wijde studie van CE Delft, uitgevoerd in opdracht van Greenpeace en ODE Decentraal. We zien grote voordelen in de democratisering van de energievoorziening en pleiten ervoor alle ruimte te geven aan burgers en bedrijven om dit potentieel ten volle te benutten.

Ook zelf aan de slag met schone energie? Kijk hier voor tips! >>

115 miljoen elektrische auto’s

De onderzoekers verwachten dat in 2050 115 miljoen Europeanen een elektrische auto hebben, 70 miljoen een elektrische boiler, 60 miljoen zonnepanelen op het dak en 42 miljoen batterijen om energie op te slaan.

Dat klinkt misschien als veel, maar de afgelopen jaren heeft schone energie een ongekende sprong gemaakt. In Nederland is het aantal huishoudens met zonnepanelen op het dak de afgelopen vijf jaar verzesvoudigd tot 350.000 huishoudens. Daarnaast telt Nederland al 220 energiecoöperaties met samen 40.000 leden. Dat aantal groeit snel.


In Nederland is het aantal huishoudens met zonnepanelen op het dak de afgelopen vijf jaar verzesvoudigd

Windcoörperaties

Campagneleider klimaat en energie Joris Wijnhoven: “Zeker in Nederland groeit het besef dat burgers en bedrijven die zelf willen investeren in het opwekken van zonne- en windenergie alle ruimte verdienen. Maar die moeten daar dan wel de kans voor krijgen. Paradoxaal genoeg worden windcoöperaties juist vaak dwarsgezeten door malle regels van provincies die de bouw van molens onmogelijk maken. De omslag naar schone energie heeft alleen kans van slagen als iedereen mee kan doen, niet alleen de grote energiebedrijven”.

Overal in Europa staan regelingen voor het zelf opwekken van schone energie onder druk. In Spanje is zelfs een zonnetax is ingevoerd. Ook in Italië zijn door belemmerende regels de investeringen van burgers in zonnepanelen ingestort.

Lees hier het hele rapport van CE Delft

 

 

 

 

 

 

 

De energierevolutie is niet te stoppen

Met jouw hulp overtuigen we trage politici en vervuilende bedrijven. Schone energie heeft de toekomst!

Bekijk jouw mogelijkheden >>