Windenergie is schoon, betrouwbaar, oneindig en een betaalbaar alternatief voor fossiele brandstoffen. Maar dat niet alleen, windenergie is ook bijzonder en innovatief! Onze selectie van negen wonderbaarlijke windmolens en windparken uit de hele wereld bewijst dat.

Een windboom die je in jouw straat wil

De ‘bladeren’ van deze boom bestaan uit kleine windmolens die energie op wekken. © NewWind. JF Deroubaix

Het gebladerte van deze boom bestaat uit 62 verticale windmolentjes.Hij staat onder andere in Genève voor het hoofdkantoor van een Zwitserse bank. Bij een heel lage windkracht – vanaf zo’n 2 meter per seconde –  wekt de boom al energie op. Daarom kan hij prima in een bebouwde omgeving staan.

De drones van Google

Een afdeling van Google X ontwikkelt kites die stroom opwekken. Ze vliegen in de hoge luchtlagen, waar het hard en constant waait. Het lijken drones, die met kabels aan de grond vastzitten. Met helikoptervleugels bereikt de vlieger zijn hoogte. Daarna blaast de wind door de rotoren en wekt energie op.

De kites zijn nog in de testfase. Concurrenten werken aan vergelijkbare technieken, zoals dit het Nederlandse bedrijf E-kite  en de Amerikanen die vliegers ontwikkelen om boerderijen van stroom te voorzien.

Size does matter

Thanet Wind Park, het grootste windmolenpark in zee ter wereld, gezien vanaf het strand. Foto: CC-BY-SA-4.0/ Nilfanion

Voor de kust van Engeland ligt het grootste windmolenpark in zee ter wereld. Het ‘Thanet Wind Park’ wekt genoeg energie op voor evenveel huishoudens als Den Haag heeft. Nu staan er 100 molens, maar dat moeten er uiteindelijk drie keer zoveel worden. Samen zullen die genoeg stroom opwekken om 1.800.000 Britten thuis van stroom te voorzien.

Wolkenkrabbers met eigen molens

Aan de loopbruggen tussen de torens van het World Trade Center in Bahrein hangen windturbines. Foto: CC BY-NC-ND 2.0 / Mubarak Fahad

Het World Trade Center in Bahrein is het eerste gebouw ter wereld dat windmolens heeft geïntegreerd in zijn ontwerp.

De twee torens zijn verbonden door loopbruggen, waaraan turbines hangen. Ze staan in de richting waar normaal gesproken de wind vandaan komt. Doordat het gebouw als trechter werkt, neemt de windsnelheid toe. Volgens een Nederlandse ingenieur had een ander ontwerp meer rendement kunnen opleveren.

Een zwevende windmolen met WIFI-signaal

Deze turbine is een soort ballon die in hoge luchtlagen energie opwekt. Op grote hoogte waait het harder en constanter. Kabels houden de turbine op zijn plaats en geleiden de stroom naar de grond.

Communicatie-apparatuur kan mee omhoog, waardoor de molen ook WIFI, mobiel netwerk en weersinformatie kan verzorgen. Om echt duurzame energie te leveren, moeten de ontwikkelaars wel een alternatief ontwikkelen voor de helium die de ballon doet opstijgen.

Lees hier meer over windenergie op grote hoogte.

Marokko is een voorbeeld voor de rest van de wereld

Het grootste windpark van Afrika ligt in Marokko. De hoeveelheid energie die het Dahr Saadane Wind Farm jaarlijks levert, staat gelijk aan die van 126.000 vaten olie.

Ambitieus Marokko investeert miljarden in duurzame energie. De grootste zonne-energiecentrale ter wereld ligt er in de Sahara-woestijn. Ook het grootste windpark van Afrika is te vinden in Marokko. De hoeveelheid energie die het Dahr Saadane Wind Farm jaarlijks levert, staat gelijk aan die van 126.000 vaten olie.

Marokko wil onafhankelijk worden van energiebronnen uit andere landen. Daarom streeft de Marokkaanse regering naar 42% duurzame energie in 2020. Nederland kiest voor 16% schone energie in hetzelfde jaar.

Onzichtbare windenergie voor Nederland

Het grootste windpark van Nederland is onzichtbaar vanaf de kust. Als de bouw voltooid is, zal het park 1,5 miljoen Nederlanders van stroom kunnen voorzien. Foto: Gemini Windpark

Het grootste windpark van Nederland is onzichtbaar vanaf de kust. Het Gemini windpark ligt in het Nederlandse deel van de Noordzee, boven de Groningse kust. Als de bouw voltooid is, zal het park 1,5 miljoen Nederlanders van stroom kunnen voorzien. Niet alleen de bouw van het windpark is een impuls voor de werkgelegenheid in het Noorden van het land. Het onderhoud aan de molens zal 120 mensen blijvend een baan geven.

Windparken die dichterbij de kust liggen zijn wel goedkoper dan Gemini. Daarom zijn ook windmolens dichtbij de kust hard nodig. Die windmolens zie je (bij goed weer) vanaf het strand, maar veel kleiner dan veel mensen verwachten. Hier zie je hoe klein.

Windtoeter op Amerikaanse legerbasis en in Nederlandse polder

Deze 30 meter hoge toeter staat op een legerbasis in de Amerikaanse staat Michigan. De wind stroomt door hoge openingen naar binnen. Turbines die in de toeter staan opgesteld wekken energie op. In de toeter versnelt de stroming, waardoor bij lage windsnelheden elektriciteit opgewekt kan worden.

De tweede gemeente wereldwijd die de techniek toepast ligt in Nederland. De gemeente Goeree – Overflakkee start een pilotproject voor vijf jaar. De test moet uitwijzen of de techniek toekomstbestendig is.

Windmolens op het dak van Greenpeace – kantoor

Windmolens bovenop het kantoor van Greenpeace – Duitsland in Hamburg.

Greenpeace is echt dol op windmolens. Daarom staan ze bovenop het hoofdkantoor van Greenpeace Duitsland in Hamburg. Samen met zonnepanelen wekken ze de stroom op die de medewerkers en vrijwilligers nodig hebben.

Greenpeace Nederland wil ook graag eigen windenergie. De provincie Noord-Holland dwarsboomt echter plannen voor windmolens op de NDSM in Amsterdam. De provincie verzint allerlei bizarre regels, zoals dat de windmolens in één rechte lijn moeten staan, en gebruikt die vervolgens om verzoeken af te wijzen.

Meer informatie: