Borssele draait al sinds november 2015 met slechts enkele dieselgeneratoren als noodstroomvoorziening. Om in een noodsituatie een gevaarlijke meltdown te voorkomen, hebben kerncentrales een speciale noodstroomlijn nodig. Die ontbreekt bij de Zeeuwse kerncentrale.

Cruiseschip zonder reddingsboten

“Toen in Fukushima Daiichi de stroom uitviel na de aardbeving en de tsunami, faalden de diesels en ontstond een kernramp”, stelt Jorien de Lege van Greenpeace. “Een kerncentrale zonder noodstroomlijn is als een cruiseschip zonder reddingsboten.” Greenpeace en Wise hebben nucleaire waakhond ANVS gevraagd om de oude kerncentrale stil te leggen.

Nieuwe noodstroomlijn

Borssele maakte tot eind vorig jaar gebruik van een noodstroomlijn naar de kolencentrale van EPZ, direct naast de kerncentrale. Die kolencentrale werd echter in november 2015 buiten bedrijf genomen. Een nieuwe noodstroomlijn is op z’n vroegst pas halverwege 2017 klaar. Als Borssele nu zonder stroom komt te zitten, is het aangewezen op dieselgeneratoren.

Stresstests

Sinds de kernramp in Fukushima zijn wereldwijd stresstests uitgevoerd bij kerncentrales, waaronder Borssele. Een van de belangrijkste aandachtspunten is daarbij het overeind houden van de elektriciteitsvoorziening in geval van stroomuitval op het reguliere netwerk. Zonder stroom valt de koeling van de reactor weg en smelt de kern, met een kernramp tot gevolg.

De Lege: “Kernenergie is altijd een gevaarlijke en overbodige vorm van stroomopwekking geweest. Maar nu zonne- en windenergie jaar na jaar goedkoper en efficiënter worden, is het onbegrijpelijk dat we nog een kernramp riskeren. Het tijdperk van kern en kolen is voorbij, schone energie heeft de toekomst.”

Verzoek aan Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming om handhaving Borssele

Zienswijze Ontwerpvergunning Borssele

De energierevolutie is niet te stoppen

Met jouw hulp overtuigen we trage politici en vervuilende bedrijven. Schone energie heeft de toekomst!

Bekijk jouw mogelijkheden >>