UPDATE 8 september, 17.30: De actie van Greenpeace in de Eemshaven is beëindigd door ingrijpen van de politie. Drie actievoerders zijn erin geslaagd 24 uur lang een kolenschip ervan te weerhouden kolen te lossen bij de grootste kolencentrale van Nederland.

Anna Schoemakers en Joris Thijssen, de kersverse directeuren van Greenpeace Nederland, waren twee van de drie klimmers. Zij hingen sinds woensdagmiddag aan een 500 meter lange kabel, gespannen tussen 2 windmolens, 10 meter boven het water.

Joris Thijssen: “Ik had graag langer de tijd gehad om de kolencentrale helemaal stil te leggen. Die bal ligt nu bij minister Kamp.” Anna Schoemakers: “Sinds de start van de actie, hebben ruim 8.000 mensen onze petitie getekend voor een Nederland zonder kolen en mét windenergie. De teller staat nu op ruim 83.000. Dat geeft aan dat mensen klaar zijn met kolen. We zetten de strijd voort, deze en alle andere kolencentrales gaan dicht.”

Zo startte de actie op 7 september:

Actievoerders van Greenpeace voorkomen op dit moment dat het reusachtige kolenschip ‘Paquis’ zijn vervuilende lading lost bij de kolencentrale van Essent in het Groningse Eemshaven. Tussen twee windmolens, aan een 500 meter lange kabel, hangen drie klimmers boven de havenmond. Anna Schoemakers en Joris Thijssen, de nieuwe duo-directie van Greenpeace Nederland, maken op 10 meter boven het water duidelijk dat de Nederlandse kolencentrales plaats moeten maken voor meer schone energie, zoals wind.

Waarom deze actie?

“De tijd van lijdzaam toezien is voorbij. Als we de klimaatafspraken van Parijs willen waarmaken, moeten de kolencentrales zo snel mogelijk dicht”, zegt Anna Schoemakers, die onlangs samen met Joris Thijssen Sylvia Borren opvolgde als tweehoofdige directie van Greenpeace Nederland. “De Tweede Kamer heeft tot tweemaal toe gevraagd om sluiting, 77.000 Nederlanders hebben een petitie getekend voor een einde van het kolentijdperk en meer wind; minister Kamp moet ophouden met treuzelen. Als Nederland serieus is in het streven om de temperatuurstijging deze eeuw onder de 1,5 graad te houden en te voldoen aan het vonnis van de rechter in de klimaatzaak, is er maar één optie: kolen uit, wind aan.”

Wat doen de actievoerders?

Anna en Joris voorkomen, samen met vrijwilliger Judith, dat een transportschip aanmeert en zijn kolen lost bij de centrale van Essent. Essent opende de centrale, de grootste van Nederland, begin vorig jaar, pal aan de Waddenzee. Ondanks het feit dat Nederland al meer dan genoeg elektriciteit produceerde (meerdere gascentrales kwamen stil te liggen door de 3 nieuwe kolencentrales die er de afgelopen jaren bij kwamen) en de klimaatcrisis, besloten Essent, Uniper en Engie nieuwe centrales te openen. De overheid stond erbij en keer ernaar.
Minister Kamp moet, op verzoek van de Kamer, binnenkort een scenario voor een kolenexit presenteren. Hij liet eerder doorschemeren dat hij bereid is 2 oude centrales te sluiten, maar dat is lang niet voldoende. Joris: “Als de minister internationale afspraken én het vonnis van de rechter wil nakomen, moeten alle centrales dicht. Het kan niet zo zijn dat Kamp deze hete aardappel doorschuift naar een volgend kabinet. Klimaatverandering maakt nu slachtoffers, het is tijd voor actie.”