Als gesprekken te weinig opleveren, is het tijd voor actie. Daarom zijn Greenpeace-actievoerders vandaag bij de aandeelhoudersvergadering van Albert Heijn om iedereen BIJzonder welkom te heten.

Albert Heijn is met 35% supermarktaandeel de grootste groenteboer van Nederland. Om zijn schappen zo snel en goedkoop mogelijk te vullen, wordt heel veel landbouwgif gebruikt. Dat gif vervuilt niet alleen het milieu maar doodt ook onmisbare insecten zoals bijen en hommels. Wanneer heeft Albert Heijn daar een keer een boodschap aan?

 

Miljarden redenen om op de kleintjes te letten

Tijdens de jaarvergadering van de Appie gaat het natuurlijk vooral over geld. Gelukkig kunnen we daar ook over meepraten. Bijen en andere bestuivers werken namelijk hard voor de aandeelhouders: de waarde van hun bestuifwerk wordt wereldwijd op € 235 miljard geschat. Dat zijn heel veel redenen om op die kleintjes te gaan letten. Daarom vragen we Albert Heijn een actieplan dat de bijen beschermt:

  1. Stel een zwarte lijst van de voor bijen meest schadelijke bestrijdingsmiddelen op en weer die middelen direct uit de productieketen.
  2. Steun boeren die bijvriendelijk (dus gifvrij) willen gaan telen door hen een eerlijke prijs te betalen en voorrang in het schap te geven.
  3. Stel ambitieuze doelen waardoor er elk jaar meer biologische producten in het schap liggen.
 

Red de bij, maak je supermarkt gifvrij

De komende tijd dagen we de drie grootste supermarkten van Nederland – Albert Heijn, Jumbo en Lidl – uit om de bij het voordeel te gunnen. Wil jij ook dat jouw aardappelen, groenten en fruit bijvriendelijk geteeld worden? Stuur dan jouw supermarkt een boodschap.

 

Zorg voor duurzame landbouw

Gewassen die op een natuurlijke manier zijn verbouwd, zijn gezond voor mens en milieu. Daarom voert Greenpeace campagne voor duurzame landbouw. Daarin is geen plaats voor giftige bestrijdingsmiddelen en genetische manipulatie, want de nadelen en risico’s daarvan zijn te groot.

Onze oplossing? Die is simpel: behoud biodiversiteit, zorg voor duurzame landbouw, ga uit van het voorzorgprincipe en bewaak keuzevrijheid voor producenten én consumenten. Lees meer >>