Jarenlange strijd tegen dammenproject is eindelijk beslecht

De bouwplannen voor de megadam São Luiz do Tapajós (SLT) in de Braziliaanse Amazone zijn definitief geannuleerd. Het milieuagentschap van de Braziliaanse overheid, IBAMA, weigert de vereiste milieuvergunning te verstrekken. Greenpeace voert al jaren samen met de inheemse bevolking campagne tegen de bouw van deze dam.

Greenpeace juicht de annulering van de vergunning van harte toe. IBAMA weigert de vereiste vergunning te verstrekken vanwege de grote impact van de dam op de natuur en het leefgebied van de Munduruku.

De dam, met een lengte van 7,6 kilometer en 50 meter hoogte, zou 376 vierkante kilometer regenwoud onder water zetten en de ontbossing van 2.200 vierkante kilometer tot gevolg hebben. Dat betekent onherstelbare schade aan natuur en de manier van leven van de lokale inheemse bevolking, de Munduruku.

Olympisch kampioen betrokken
Olympisch kampioen snowboarden Nicolien Sauerbreij bezocht vorige maand het gebied. “Geweldig nieuws, wat een opluchting dit! En dat op de dag van de opening van de Olympische Spelen in Rio. Ik heb met eigen ogen gezien hoe kostbaar en kwetsbaar dit gebied is. De inheemse bewoners zijn echt één met de rivier en het regenwoud. Het ging me zeer aan het hart dat dit gebied, hun leefgebied, onder water zou komen te staan.”

Jarenlange strijd
Twee jaar geleden hebben de Munduruku Greenpeace gevraagd hen te helpen in hun strijd tegen de dam, die al 20 jaar gaande is. Vorig jaar toonde Greenpeace aan dat de milieueffectrapportages van de overheid grote gebreken vertoonden. Zo ontbraken wetenschappelijke onderbouwingen van de conclusies, essentiële informatie en voorspellingen van de te verwachten gevolgen van de geplande dam.  

Daarnaast helpt Greenpeace de Munduruku bij het in kaart brengen en markeren van hun leefgebied. Dat is nodig voor officiële erkenning, waarna de Braziliaanse overheid hun rechten niet langer kan negeren. Het onder water zetten van officieel inheems leefgebied is ongrondwettelijk in Brazilië. De Braziliaanse overheid moet de territoriale markering van inheems grondgebied onmiddelijk erkennen, stelt Greenpeace.

De afgelopen maanden hebben ruim 1,2 miljoen mensen wereldwijd stelling genomen tegen de bouw van de dam en bedrijven zoals Siemens opgeroepen afstand te nemen van dit project.

Gevecht niet klaar
“We zijn hier ontzettend blij mee: de São Luiz do Tapajósdam is de grootste dam die in de Amazone gepland stond”, reageert campagneleider Andy Palmen van Greenpeace Nederland. “Maar de strijd is nog niet klaar. Er staan nog ruim veertig andere dammen gepland in het gebied, dit besluit verhindert de Braziliaanse overheid niet daarmee door te gaan. We blijven druk uitoefenen op bedrijven om uit de rivieren van de Amazone te blijven.”