Vanmorgen zouden onderhandelaars van de EU en de VS beginnen aan een nieuwe ronde onderhandelingen die moeten leiden tot het omstreden vrijhandelsverdrag. Dit verdrag dreigt ongekende macht toe te kennen aan grote bedrijven, over de rug van lidstaten en werknemers. Belangrijke standaarden voor milieu en gezondheid dreigen verlaagd te worden.

Om te voorkomen dat de onderhandelingen doorgaan en het verdrag tot stand komt hebben 30 actievoerders van Greenpeace uit 7 verschillende landen zichzelf vastgeketend aan de ingang van het gebouw waar de onderhandelingen plaatsvinden. Klimmers bevestigen een groot spandoek aan het pand met daarop een beeld van een doodlopende weg met de boodschap: ‘TTIP, dead end trade deal’.

Blokkade in Brussel

Faiza Oulahsen, campagneleider TTIP bij Greenpeace: ‘Dit vrij handelsverdrag is een doodlopende weg. Belangrijke standaarden op het gebied van voedselveiligheid, dierenwelzijn en verboden giftige stoffen worden door de Europese Commissie afgedaan als handelsbelemmeringen. Ruim drie miljoen mensen hebben zich uitgesproken tegen het handelsverdrag, het wordt tijd dat er naar al deze mensen geluisterd wordt’.

De nieuwe onderhandelingen staan in het teken van het oprichten van een investeringshof. Buitenlandse investeerders krijgen hiermee de mogelijkheid om wet- en regelgeving in landen ter discussie te stellen indien democratisch genomen beslissingen investeerders niet bevallen. Landen kunnen zo, buiten nationale rechters om, voor dit hof gedaagd worden met schadeclaims van miljarden tot gevolg.

Oulahsen: “Het is kenmerkend voor dit verdrag dat er tot op heden zo weinig openbaar wordt gemaakt. Dit verdrag gaat namelijk niet over handel, het gaat over het overhevelen van macht naar grote bedrijven ten koste van overheden en burgers. Goed werkende rechtssystemen worden gepasseerd voor een zeer omstreden investeringhof. De democratie wordt met dit verdrag uitgehold’.

Blokkade in Brussel