420 milieu- en mensenrechtenorganisaties uit meer dan 50 landen roepen vandaag de 17 banken die investeren in de Dakota Access-oliepijpleiding in de VS op hun lening per direct te bevriezen.

Onder die banken is ook ING bank, dat voor 120 miljoen dollar investeert in het zeer omstreden project. De organisaties doen de oproep in een open brief, opgesteld door BankTrack, welke mede is ondertekend door Nederlandse organisaties, waaronder Greenpeace, Eerlijke Bankwijzer, Milieudefensie en Fossielvrij NL. De organisaties steunen daarmee de Standing Rock Sioux. De Sioux probeert al maanden op vreedzame wijze de bouw van de pijplijn tegen te houden. Hun protest wordt in toenemende mate hard neergeslagen door politie en bewapende particuliere veiligheidsdiensten die werken voor bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van de oliepijpleiding.

Risico op lekkages

Het geplande tracé van de pijpleiding loopt over het traditionele grondgebied van de Sioux-stam en onder de Missouri-rivier door. Het project is vastgesteld zonder dat de Sioux daarvoor hun toestemming hebben verleend. De Sioux vrezen voor lekkages van de pijpleiding, die een bedreiging zouden vormen voor hun waterbronnen en de Missouri-rivier zelf. Zo’n lekkage is zeker niet onwaarschijnlijk: in de VS waren er dit jaar alleen al 220 substantiële olielekken door aangetaste pijpleidingen.

Demonstratie hoofdkantoor ING

Maar de wereldwijde steun voor de Standing Rock Sioux is enorm; naast de 420 ondertekenaars van de open brief worden ze ook bijgestaan door vele andere inheemse volken en bondgenoten. Over de hele wereld vinden protesten plaats om de stam te steunen. In Nederland worden ook verschillende activiteiten georganiseerd. Onder andere op 1 december is er een demonstratie voor het hoofdkantoor van ING in Amsterdam.

Betrokkenheid ABN-AMRO

Naast ING is ook ABN-AMRO financieel betrokken bij de omstreden pijplijn. De bank investeert niet direct in het project zelf zoals ING, maar verstrekt kredieten ter waarde van $ 45 miljoen aan een van de bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van de pijplijn.

Betalingen stopzetten

De gezamenlijke organisaties eisen van ING en de andere betrokken banken om uitbetaling van nieuwe tranches van de lening per direct stop te zetten en dit publiekelijk te communiceren. Verder wordt geëist dat de banken hun invloed aanwenden om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden aan de oliepijpleiding per direct worden stopgezet totdat alle openstaande kwesties zijn opgelost tot volle tevredenheid van de Standing Rock Sioux. In het geval er geen overeenstemming komt tussen betrokken bedrijven en de Sioux wordt geëist dat ING en andere banken zich geheel terugtrekken uit het project.