Marrakesh, 18 november 2016 – Terwijl de slotbijeenkomst van de COP22-onderhandelingen begint, reageert Faiza Oulahsen, campagneleider klimaat en energie, vanuit Marrakesh: “De landen die vorig jaar in Parijs afspraken dat de aarde deze eeuw met niet meer dan 1,5 graad mag opwarmen, hebben hier opnieuw commitment getoond en een route uitgestippeld om de komende jaren het klimaatakkoord van Parijs handen en voeten te geven.”

“47 staten aan de frontlinie van klimaatverandering gaven vandaag het goede voorbeeld met hun toezegging zo snel mogelijk om te schakelen naar 100% schone energie. Helaas blijft financiële steun voor juist die kwetsbare landen achter.”

Geen nieuwe fossiele projecten

Greenpeace is verheugd te zien dat landen de afspraken uit Parijs uiterst serieus nemen. Oulahsen: “Maar de vervolgstap moet zijn dat geen van die landen nog toestemming verleent voor nieuwe fossiele projecten. Olie-, kolen- en gasvoorraden die we nog niet hebben aangeboord, moeten in de grond blijven om onder de 1,5 graad te blijven. Ook moeten we onze bossen en oceanen beschermen en overstappen op een dieet dat rijk is aan plantaardig, duurzaam geproduceerd voedsel. In Nederland is het sluiten van de kolencentrales de makkelijkste en goedkoopste manier om de CO2-uitstoot sterk terug te dringen.”