De enige toekomst voor kerncentrale Borssele is de sloop, stellen LAKA, WISE en Greenpeace vandaag bij de aandeelhoudersvergadering van Delta. Met het aanbieden van een grote sloophamer sporen ze de noodlijdende energieproducent aan de kerncentrale te sluiten.

Het noodlijdende Delta zette dit voorjaar al zijn energiecentrales in de verkoop. De kerncentrale kan echter niet aan buitenlandse of commerciële partijen worden verkocht. Het is bovendien de vraag of er wel kopers zijn aangezien de centrale verlies draait en er forse veiligheidsinvesteringen nodig zijn. De milieuorganisaties roepen de aandeelhouders (voornamelijk provincie en gemeenten) daarom op om in te zetten op ontmanteling van de centrale met de slogan; ‘Borssele’s sloop = Zeelands hoop’.

“Borssele kan niet meer concurreren, het is tijd voor sluiting. Ontmanteling is een langjarig proces dat het verlies aan banen ruimschoots kan compenseren, als Zeeland daar vanaf nu op inzet,”, aldus Jorien de Lege, campaigner klimaat &energie bij Greenpeace. Er staan de komende decennia 400 kerncentrales op de nominatie om ontmanteld te worden. Als Nederland als een van de eerste landen ervaring opdoet met dit specialistische proces is deze hoogwaardige kennis ook prima internationaal in te zetten.

De commissie Balkenende is belast met het ontwikkelen van een steunpakket voor de provincie Zeeland. De provincie moet geholpen worden met de sluiting en ontmanteling van de kerncentrale. “Kerncentrale Borssele is een blok aan het been. Het is nu tijd om deze op te ruimen en plaats te maken voor een echt groene energievoorziening”, aldus Peer de Rijk, directeur bij WISE.

De actie wordt ondersteund door Stop Borssele, ZMf, GroenLinks Zeeland, SP zeeland en Benegora.