Mooi nieuws voor bijen, zweefvliegen en vlinders. Maar vooral een belangrijk eerste succes voor het veilig stellen van onze voedselvoorziening. Dat is de reactie van Natuur & Milieu en Greenpeace op het tijdelijke verbod op de verkoop, het voorhanden hebben en het gebruik van imidacloprid voor de glastuinbouw dat het CtgB vandaag bekendmaakte. De milieuorganisaties hebben meerdere keren bij de rechter en via brieven aan de Tweede Kamer een verbod op dit schadelijke bestrijdingsmiddel aanhangig gemaakt.

Gevaar voor voedselproductie
Bestrijdingsmiddelen met imidacloprid zijn zeer schadelijk voor bijen, zweefvliegen en vlinders. Zonder deze insecten geen bestuiving van voedsel, wat de voedselproductie in de problemen brengt. Telers mogen nu alleen nog imidacloprid gebruiken als ze geavanceerde zuiveringsinstallaties hebben. In de praktijk zijn die installaties er nog niet en is het gebruik van het middel dus voorlopig verboden in de glastuinbouw. “We kunnen het ons niet veroorloven dat de bijensterfte nog verder toeneemt. De staatssecretaris moet nu dan ook doorpakken en kritisch kijken naar welke bestrijdingsmiddelen we in de toekomst nog toestaan,” aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu.

Meer bestrijdingsmiddelen uit de handel
Hiermee zijn we er nog lang niet. Veel andere zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen zijn nog steeds overal verkrijgbaar. Ook blijft imidacloprid vooralsnog toegestaan buiten de glastuinbouw. Natuur & Milieu en Greenpeace pleiten ervoor dat de meest schadelijke bestrijdingsmiddelen zo snel mogelijk uit de reguliere handel gehaald worden. Klik hier en hier voor eerder gepubliceerde rapporten van Natuur & Milieu en Greenpeace over de schadelijkheid van bestrijdingsmiddelen.