Opnieuw onthult Greenpeace Nederland geheimgehouden documenten over een vrijhandelsverdrag. Dit keer tussen Europa en Japan. Heeft de Europese Commissie (EC) iets opgestoken van de kritiek op TTIP en CETA?

Internationale handelsverdragen moeten in eerste plaats in het belang zijn van de burgers en onze planeet. Ze kunnen wereldwijd een krachtig middel zijn om onze sociale rechten en leefomgeving te beschermen en moeten daarom in alle openheid besproken worden.

Na de lange lijst schandalen rondom de handelsverdragen TTIP en CETA beloofde de EC meer transparantie. Maar dit keer maken ze het nog bonter: zelfs onze Europese parlementsleden krijgen geen letter van het nieuwe verdrag (JEFTA) te lezen, behalve de magere twee hoofdstukken die openbaar zijn gemaakt. En dat terwijl het voor de EU het grootste handelsverdrag ooit zal worden.

Ook beloofde de EC betere bescherming van mens en milieu. Maar in de gelekte documenten lees je onder meer dat de afspraken over illegale houthandel niets voorstellen in vergelijking met die in andere handelsverdragen. Deze afspraken dwarsbomen zelfs de inspanningen van Europa om deze handel tegen te gaan. En ook dringende verzoeken van het Europees Parlement worden niet gehoord: de EC weigert bijvoorbeeld om de Japanse walvisjacht aan de kaak te stellen.

Op trade-leaks.org vind je alle 205 pagina’s van JEFTA die Greenpeace in handen kreeg, daterend van januari 2016 tot aan de 18e onderhandelingsronde in februari 2017. De onderhandelaars streven ernaar om deze zomer een akkoord te bereiken. Als het aan Greenpeace ligt, gebeurt dat niet. Eerst is er een ‘reset’ van handelsverdragen nodig, zoals ook demissionair minister Ploumen van Buitenlandse Zaken bepleit.

Lees verder:

Doe mee