Een onverwachte coalitie om kolencentrale te sluiten

Wat doe je als de overheid weigert om kolencentrales te sluiten? Dan koop je er gewoon zelf eentje op. Energieleverancier Vandebron, Triodos Bank, Stichting DOEN en een anonieme geldschieter besloten onlangs om ieder 1 miljoen euro te bieden voor de Hemwegcentrale in Amsterdam. Gemeente Amsterdam heeft zich onder voorwaarde bereid gesteld hetzelfde bedrag bij te dragen. Daarmee was het bedrag dat op tafel ligt bij elkaar 5 miljoen euro. Vanaf nu loopt het bod continu op dankzij een unieke crowdfunding-actie.

De Hemwegcentrale braakt jaarlijks evenveel CO2 uit als 1,8 miljoen auto’s, met rampzalige gevolgen voor het klimaat. Terwijl de politiek treuzelt met het sluiten van de kolencentrales, komt een brede coalitie van bewoners, bedrijven en organisaties in actie tegen de Hemweg. Haak aan bij deze bijzondere actie, doe mee met de crowdfunding-actie.

Een unieke crowdfunding-actie

De opbrengst van de crowdfunding komt bovenop het geld dat al beschikbaar is voor de koop en sluiting van de Hemwegcentrale. Eind maart bood energieleverancier Vandebron een miljoen euro aan Nuon voor de kolencentrale. Kort daarna stelde de gemeente Amsterdam zich bereid ook 1 miljoen euro bij te dragen. Inmiddels is al vijf miljoen euro beschikbaar voor dit doel.

Nuon moet bod serieus nemen

Het bod op de Hemwegcentrale wordt steeds aantrekkelijker voor Nuon. Het energiebedrijf vraagt nu nog de hoofdprijs voor de kolencentrale, maar volgens energie-experts zijn de publieke eisen van Nuon veel te hoog. Door de lage stroomprijzen en de groei van duurzame energie is de kolencentrale vrijwel waardeloos geworden.

Op korte termijn zal Nuon open moeten staan voor onderhandelingen. Het spreekt voor zich dat daarbij oog moet zijn voor de belangen van de medewerkers.

We schrijven geschiedenis

Het is nog nooit voorgekomen dat zo’n brede coalitie van bewoners, bedrijven en organisaties een kolencentrale koopt om hem te sluiten. De grote steun voor de sluiting van de Hemwegcentrale bewijst dat Nederlanders klaar zijn voor de energietransitie. De onderhandelaars van de kabinetsformatie kunnen eigenlijk niet anders meer dan stevige klimaatafspraken opnemen in het regeerakkoord.

Doe mee