Recente voedselschandalen in Nederland

 

Vandaag komt de Tweede Kamer met spoed bijeen voor een debat over het giftige fipronil dat in onze eieren terecht is gekomen. Het lijkt tegenwoordig eerder regel dan uitzondering dat we om de zoveel weken worden opgeschrikt met een nieuwe bedreiging voor de volksgezondheid of onze leefomgeving. Wij zetten de meest recente voedselschandalen op een rij én vragen ons af: kan het ook anders?

Gif-eieren

Deze kan je bijna niet gemist hebben. Heel Nederland schrikt van het bericht dat eieren (en producten waarin eieren zijn verwerkt) mogelijk besmet zijn met de insecticide Fipronil. Het bedrijf Chickfriend heeft dit illegale gif in kippenstallen gespoten om bloedluis te bestrijden. In Nederland en andere Europese landen worden eieren massaal teruggeroepen.

De Nederlandse voedselautoriteit (NVWA) blijkt al meer dan twee maanden op de hoogte te zijn van de besmette eieren. Sterker nog, de NVWA was in november 2016 al getipt. Met deze melding deed de NVWA niets.

Hepatitis E in leverworst

Britse kranten berichten in augustus dat geïmporteerd varkensvlees uit Nederland en Duitsland mogelijk hepatitis E bevat. Besmetting met dit virus kan een ontsteking van de lever veroorzaken. Meestal zijn de symptomen mild, maar in enkele gevallen kan het leiden tot leverfalen.

Dat hepatitus E in leverworst voor kan komen, is al langer bekend. Het RIVM testte vorig jaar 80 procent van de onderzochte leverworsten positief voor het virus. Het aantal infecties stijgt in Nederland sinds 2011, met als belangrijkste bron: varkensvlees. Er is zelfs een speciaal voedingsadvies voor risicogroepen.

Het meest recente voedselschandaal: hepatitus E is aangetroffen in leverworst. Hepatitus E kan tot leverfalen leiden. Varkensvlees is de bron van het virus.

Rot vlees uit Brazilië

In maart wordt bekend dat vleesbedrijven in Brazilië op grote schaal inspecteurs hebben omgekocht om partijen bedorven vlees goed te keuren voor verkoop. Met chemicaliën werd de stank van het rottende vlees verbloemd.

Dit rottende vlees belandde misschien wel op jouw bord. Eén van de grootste vleeshandelaren ter wereld (JBS) zit tot over zijn oren in dit schandaal en levert ook aan Nederland.

Diezelfde inspecteurs stonden overigens ook toe dat varkenskoppen aan worstenvlees werden toegevoegd en karton aan verwerkt kippenvlees. Alles voor de winst, lijkt het.

Voedselinspecteurs werden omgekocht om partijen rottend vlees goed te keuren voor verkoop. Met chemicaliën werd de stank verborgen.

Dierenartsen grijpen niet in bij misstanden

Eind juni trok een NVWA-dierenarts aan de bel: structureel kwam hij misstanden tegen, zoals de slachting van zieke dieren en ernstig dierenleed. Een aantal voorbeelden van goedgekeurde praktijken:

  • Levers van zieke runderen gaan samen met gezond vlees  de koeling in
  • Kippenslachterijen negeren de salmonella-wetgeving

De NVWA- dierenarts rapporteerde dit aan de NVWA, maar die deed er niets mee. Eind juni doorbraken 70 dierenartsen het zwijgen. Ze roepen op tot actie.

Protest tegen fout vlees in Berlijn

En de gemene deler?

Of het nu gaat om gif-eieren of besmet varkensvlees: onze onstilbare honger naar goedkoop vlees, zuivel en eieren heeft een monsterlijke industrie gecreëerd die wereldwijd zo goedkoop mogelijk meer dan 64 miljard dieren per jaar slacht. De oplossing is dan ook niet om nu eieren te laten liggen en dan weer rundvlees te mijden.

De beste bescherming tegen deze misstanden is om ons kapotte voedselsysteem grondig te veranderen. Meer transparantie in de voedselketen is hoog nodig. En de NVWA moet beter en hard ingrijpen.

Iedereen kan bijdragen aan een beter voedselsysteem:

  • Eet geen of minder dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren. Dat is niet alleen goed voor ons klimaat, maar ook voor onszelf!
  • Zoek uit waar jouw eten vandaan komt. Lees de etiketten en probeer te kopen bij betrouwbare ecologische boerderijen, winkels en markten – of teel je eigen groenten als je kunt.